Eğitim, kültür ve sanat alanlarında yapılan çalışmalara destek verenler İzmir için çok önemli. Reklama ihtiyacı olmayan böylesine büyük kuruluşların etkinlikleri kente büyük değer katıyor. Arkas ve Folkart gibi Yaşar Holding’in de katkısı yadsınamaz bu alanlarda.
Yine markalaşan bir etkinliğin 39.uncusunu düzenlediler. Türkiye’nin öncü kurumsal vakıflarından olan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın “Doğa ve İnsan” temasıyla düzenlediği 39. DYO Resim Ödülleri Yarışması’nda ödül alanların eserleri İzmir’de sergilenecek. Daha önce İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Mardin’de sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi 85 eserden oluşuyor.
Yine kültür – sanatın kalbi olan Ahmed Adnan Saygun Merkezi’nde açılacak bu sergi, Küratör Seda Yörüker’in hazırladığı 6 tema başlık altında oluşturuldu. Eserler, “Ben, İnsan”, “Ah Bach! Ritmi Yakala”, “Orada Kimse Var mı?”, “Rüya”, “Eşyanın Ağırlığı” ve “Zamanın İzi” olarak belirlenen temalar çerçevesinde görülebilecek.
Bu sergi için seçilen eserler buraya kolay gelmedi. Böylesine önemli bir yarışmaya haliyle katılım fazlaydı. Dile kolay, 704 sanatçı 1.066 eser ön plana çıkmak için mücadele etti. Ayrıca yarışmaya İran, Azerbaycan, Almanya, Şili ve Bulgaristan’dan da sanatçılar başvuru yaptı.
Sanat, eğitim ve basın dünyasının değerli isimleri Habip Aydoğdu, Prof. Hayri Esmer, Doç. Dr. Devabil Kara, Prof. Cebrail Ötgün, Prof. Dr. Ferhat Özgür, Prof. Mümtaz Sağlam ve İhsan Yılmaz’dan oluşan seçici kurul iki aşamalı değerlendirme sonucunda ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserleri belirledi.
Bu çalışmaların 6 tanesi ise ödül almaya hak kazandı. Pentür dalında Atila Ulusal’ın “Beni Buradan Almayın”, Furkan Armutçu’nun “Buğday Tarlası”, İrfan Dönmez’in “Ben’e Dair İmgeler” ve Murat Özbakır’ın “Yeryüzü-Kent-Yapı” isimli eserleri; özgün baskı dalında ise Kübra Gürleşen’in “Tuz Gölü” ve Şerife Şen Akkaş’ın “Yok Oluş” adlı eserleri ödül aldı.
Bu yarışmanın önemini yazının başında sizlere anlatmaya çalışmıştım. Yazımı bitirmeden önce bu öneme dair küçük bir not eklemek istiyorum. İlk olarak İzmir’de başlayan ve sadece Ege Bölgesi sanatçılarına ulaşan DYO Resim Ödülleri, 1973’ten bu yana Türkiye çapında düzenlenirken 1999 yılına gelindiğinde uluslararası bir nitelik kazandı. 1967 yılından bu yana aralıksız olarak düzenlenen yarışmaya 55 yıllık süreçte 16.080 sanatçı, 26.865 eserle katılım gösterdi. 214 eser ödül alırken 3.006 eser sergilenmeye değer bulundu.
Kısaca ayağımıza kadar gelen bu değeri görmeden geçmek doğru olmaz, diye düşünüyorum. Zamanı ve imkânı olanlar 5 Ocak – 5 Şubat tarihlerindeki bu sergiyi kaçırmasınlar.