Kocaeli 'nin Başiskele ilçesindeki çınar ağacı, Aziz Minas'ın adını taşıyor ve Hristiyan olduğu sebebiyle işkence görmüş bir figür olarak anılıyor. Bu ağaç, kendine özgü görüntüsüyle sanki zamanın üzerinde bir iz bırakmış gibi duruyor.

M.Ö. 250 yılında Mısır'ın Kahire şehrinde putperest bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aziz Minas, zamanla Hristiyanlık inancını benimsedi. Askerlik görevini bırakarak sivil bir yaşama geçen Minas, Roma İmparatorluğu tarafından Hristiyan olması nedeniyle işkence görerek öldürüldü. Onun hikayesi Hristiyanlıkta önemli bir figür haline geldi ve adı dünyanın çeşitli yerlerindeki şapeller ve katedrallerde yaşatıldı. Başiskele'nin Bahçecik Soğuksu bölgesinde bulunan ve yaklaşık 500 yıllık olduğu düşünülen çınar ağacı, Aziz Minas'ın hikayesine tanıklık ediyor. Eski zamanlarda bölge halkı, bu ağacın altında bereket ayinleri düzenlerdi ancak yıldırım çarpması sonucu ağaç zarar gördü.

kocaelide-500-yillik-cinarin-misira-uzanin-hikayesi (1)

Ağacın tarihinin 400-500 yıl öncesine dayanıyor

Başiskele Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Merkezi Direktörü Emin Öztürk, ağacın tarihinin 400-500 yıl öncesine dayandığını ve Osmanlı döneminde burada Aziz Minas adına bir şapel bulunduğunu belirtiyor. O dönemde bölgede yoğunlukla gayrimüslim halk yaşıyordu ve bu insanlar şapel ve ağacın altında toplanarak özel ritüeller gerçekleştirirdi. Aziz Minas'ın hikayesi, Roma İmparatorluğu döneminde putperest bir ülkede Hristiyanlığa geçen ve bu nedenle işkence görüp öldürülen bir figür olmasıyla öne çıkıyor. Bu trajik ölüm sonrasında Aziz Minas'ın adı Suriye'den İstanbul'a kadar birçok yerde şapel ve anıtlarla anılmıştır.

Bu çınar ağacı, zamanla yıldırımın etkisiyle zarar görmüş olsa da günümüze ulaşmış önemli bir tarihi kalıntı olarak görülüyor. Emin Öztürk'e göre, ağacın tahmini yaşının 400-500 yıl arasında olduğu düşünülüyor.

Kaynak: İHA