İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi, Japonya'daki iPS Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi (CiRA) ve Osaka Üniversitesi'nden bilim insanları, ileri derecede görme bozukluğu yaşayan 4 kişinin korneasına "indüklenmiş pluripotent kök hücreleri" (iPS) nakli yaptı.

Araştırmacılar, yapay olarak üretilen bu kök hücrelerin nakledildiği 3 hastada, 1 yıl ve daha uzun bir süre boyunca önemli görme iyileşmeleri gözlemlendiğini belirtti. Son hastanın görme yetisinde de iyileşme tespit edildiği ancak bunun uzun sürmediği ifade edildi.

Ayrıca, hastaların şimdiye kadar herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadığı vurgulandı ve tedavi yönteminin etkilerinin daha iyi gözlemlenebilmesi için daha fazla nakil yapılması gerektiği kaydedildi. Araştırmanın bulguları "The Lancet" dergisinde yayımlandı.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Mayo Clinic'in internet sitesine göre, iPS hücreleri, normal bir hücredeki genetik yapıyı değiştirerek embriyonik kök hücrelerin elde edilmesini sağlıyor. Bu embriyonik kök hücreler, vücuttaki herhangi bir hücre türüne dönüşebilme yeteneğine sahiptir ve bu özellikleri sayesinde hastalıklı doku ve organları onarma potansiyeline sahiptir.

iPS hücrelerinin mucidi, Japonya'nın Kyoto Üniversitesinden Şinya Yamanaka, bu buluşuyla 2012 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazanmıştı. Ayrıca, iPS hücreleriyle ilk klinik testler 2014 yılında Japonya'nın Riken Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiş ve testlerde yapay olarak üretilen kök hücrelerle sağlıklı göz retinası dokusu bir hastaya nakledilmişti. iPS hücreleri, Parkinson hastalığı, kalp hastalıkları tedavisi, ilik nakli ve omurilik onarımı gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Kaynak: AA