İzmir

Konak Belediyesi, Dil Devrimi’nin 92. yılını törenle kutladı

Dil Devrimi’nin 92. yılı, Konak Belediyesi ve Dil Derneği İzmir Şubesi iş birliğiyle Konak’ta kutlandı. Etkinlikte konuşan Başkan Mutlu, dilin, bir milletin kimliğini, kültürünü ve tarihini yansıtan en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, Türkçeyi bir bilim, sanat ve kültür diline dönüştürmek gerektiğini belirtti

Abone Ol

Konak Belediyesi, Dil Devrimi’nin 92. yıl dönümünü, Dil Derneği İzmir Şubesi iş birliğiyle Atatürk Kültür Merkezi yanındaki Türkçe Taşı anıtı önünde düzenlediği törenle kutladı. “Dağım Taşım Yurdum Türkçe” temalı etkinliğe, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Dil Derneği İzmir Şubesi Başkanı Gürsel Gezen, belediye meclis üyeleri, yazarlar, gazeteciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Dil, bir milletin kimliği

Törende konuşan Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, dilin, bir milletin kimliği ve kültürünün aynası olduğunu vurguladı. Kendi eğitim yıllarına değinen Başkan Mutlu, ortaokulda Türk Dili Dergisi'ne abonelik çalışmaları yaptıklarını ve öz Türkçe sözcüklerin kullanımını yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Bugün de çocuklara dile sahip çıkmayı öğretmek gerektiğini kaydeden Başkan Mutlu, Türkçenin bilim ve sanat dili olarak geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Türkçeyi doğru kullanma

Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen ise Dil Devrimi’nin Türkçeyi koruma ve geliştirme çabasının temel taşı olduğunu belirterek, Türkçeyi severek ve bilinçle geliştirmek gerektiğini, dilin geleceğinin, bugünkü bilinçli çabalara bağlı olduğunu ifade etti. Gezen, yabancı dillerin etkisine karşı durmanın ve Türkçeyi doğru kullanmanın gerekliliğini vurguladı.

Düşüncenin ve bilginin temeli

Etkinlikte, Yazar Hidayet Karakuş da Türkçenin doğru kullanılmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, dilin, düşüncenin ve bilginin temeli olduğunu, Türkçeyi doğru düşünmek ve kullanmak için bilgiye ve dil bilincine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Yazar Feyza Hepçilingirler ise etkinliğin kapanışında katılımcılara keyifli bir söyleşi sundu.

Etkinlik boyunca öğrenciler, Türkçenin önemini vurgulayan atasözleri seslendirirken, Yazar-Oyuncu Utku Erişik’in tek kişilik performansı ve Gazeteci-Yazar Neslihan Perşembe Kulakoğlu’nun şiir okumaları, etkinliğe renk kattı.