1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Etkinliğe, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, CHP Konak İlçe kadın ve gençlik kolları, CHP İzmir İl yöneticileri, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Açıklamanın ardından, barışın simgesi olarak güvercinler gökyüzüne salındı.

Temel bir insan hakkı

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, yaptığı konuşmada barış hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, savaşların yıkımını unutmadan, barışa daha sıkı sarılmak gerektiğini, barışın, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel bir insan hakkı olduğunu, ancak bu hakkın kıymetinin yeterince bilinmediğini söyledi. 21. yüzyılda savaşların ve ölümlerin dünyanın gündeminde olduğunu belirten Başkan Mutlu, çocukların savaşın ortasında ailesiz kaldıklarını, kadınların şiddetin her türlüsüne maruz kaldıklarını ifade etti. Binlerce insanın doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını, doğa ve tarihi değerlerin tahrip edildiğini, insanların açlık ve sefalete sürüklendiğini kaydeden Başkan Mutlu, her savaşın en büyük mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı. Dünyada barışı tesis edecek olanın da yine kadınların ve çocukların gücü olacağına inandığını söyleyen Başkan Mutlu, eşitlik, adalet, özgürlük, hak ve hukuk temelli bir barış arzusuyla toplandıklarını, bu barışı sağlamanın en önemli yolunun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesini unutmamak olduğunu dile getirdi. Her şeye rağmen insanlık adına barışı savunmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Mutlu, birlikte uçuracakları güvercinlerin, dünyanın her yerine umudu ve barışı taşımasını dilediğini söyledi.

İnadına barış

Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ise bileşenler adına yaptığı açıklamada, dünyada ve özellikle bölgede devam eden savaşların yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Mumcu, Ukrayna ve Gazze başta olmak üzere birçok bölgede binlerce insanın hayatını kaybettiğini, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları altında çocuk ölümleri artarken, medeni ülkelerin bu duruma sessiz kaldıklarını ve İsrail’in yanında yer aldıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yayınladığı 2023 Küresel Eğilimler Raporu’na göre, son on yılda çatışma ve savaş yüzünden yerinden edilenlerin sayısının ikiye katlandığını paylaşan Mumcu, 2023 yılı sonu itibarıyla dünya çapında tahminen 117 milyon kişinin, çatışma, şiddet, baskı ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerlerinden edildiğini kaydetti. Bu yıl sayının 120 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Mumcu, toplumun tüm kesimlerinin barış ve dayanışma içinde yaşamasını, her türlü ayrımcılığa karşı kararlı bir duruş sergilenmesini savunduklarını dile getirdi. Mumcu, yaşam alanlarının, doğanın ve kentlerin tahrip edilmediği, rant uğruna feda edilmediği, iradelerin ortaya konulduğu katılımcı bir demokrasi istediklerini, kısacası amasız, fakatsız, inadına barış dediklerini ifade etti.

Muhabir: İPEK KIRCA