Ekonomi

Konut alamayan ‘tiny house'lara yöneldi

Ülkede ev fiyatları ve konaklama bedellerindeki fahiş artış sonucu Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere pek çok yerde küçük ahşap ev modeli olan ‘Tiny House’a ilgi artı, satışlar katlandı

Abone Ol

Küresel ekonomik kriz dönemlerinde önce batı ülkelerinde gelişmeye başlayan mikro ev modeli ‘Tiny House’u az masraflı ve çevreye daha az zarar verdiği için tercih edilirken ülkemizde ise ekonomik şartlar vatandaşları bu tip evlere yönlendiriyor. Özellikle genç nesil ortalama 3 milyon liradan başlayan evlerden alamayınca çareyi, tekerlekli ve taşınabilir tiny house’larda buldu. Özellikle pandemi döneminde bir anda yükselen talep karşısında bu tür ev imal eden firmalar da çoğalmış, artan rekabet fiyatları da aşağıya çekmişti. Kalabalıklardan kaçmak ve doğada yaşamak isteyenlerin de arttığı pandemi döneminde bu küçük evler, düşük gelirli için adeta can simidi olmuştu. 

‘Satışlar 2 kat arttı’

Pandemi sürecinde satış yapmaya başladıklarını belirten Minka Tiny House Üretim ve Siya Mimarlık Sahibi Bircan Coşkun, “Pandemiden sonra daha fazla satış oldu. Yani üretim kapasitemize göre artış oranımız yüzde 200 oldu. Bizim sattığımız tiny houseler tek tip oluyor, fiyatı da 30 bin dolar. Sınıfsızların evi olarak da nitelendiriliyor. Özellikle pandemi sürecinde kentlerdeki yoğunluktan endişelenen bir çok kişi ‘ne çok fazla ne de çok az’ diyerek tiny houselara yöneldi. Aslında sosyal bir proje kapsamında fakir evi olarak düşünülen ‘Tiny House’lar bir anda diğer konutların önüne geçmeye başladı” diye konuştu.

‘Çok daha hesaplı’

Kentin yüklediği zaruri misyondan uzaklaşarak sınıfsız, öz yalın ve ekonomik bir ortam oluşturmak amacıyla sınıfsal sorunların bir kenarı atıldığı tiny houseler üretmek istediklerini aktaran Çoşkun, “Diğer tiny houselardan farklılığı ise dar ve klastrofobik etki taşımaması, seyyar temelli, metre kare olarak ucuzluk, 3 saat gibi bir sürede kurulum, mekanik pratiklik, taşıma kolaylığı ve ruhsat gerektirmemesi. En çok tutulan stüdyo modeli olmakla beraber ev konforunda 3+1’e kadar tüm sabit ve hareketli mobilyalarıyla birlikte üretiliyor. Kapalı alan olarak 17 metrekareden 72 metrekareye kadar imalat edilebilmekte ve ayrıca 20 metrekare verandasıyla gölgeliği bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Küçük arsaya küçük ev

Türkiye’de vatandaşların gayrimenkulü en birinci yatırım aracı olarak gördüğünü söyleyen İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, yıllar içerisinde vatandaşların genellikle konuta yatırım yapmasıyla 2’şer 3’er ev sahibi olduklarını belirtti. Mevcut enflasyon nedeniyle konut alabilecek vatandaşlara bile düşük faiz oranlı krediler verilmediğini vurgulayan Akgün, “Bu nedenle, eskiden 3+1 bir ev alınabilen paralara artık 1+1 bir ev bile zor alınıyor. Vatandaş artan vergiler ve yüksek kredi faizleri nedeniyle artık küçük arsalara yatırım yaparak, küçük ‘tiny house’ tarzı küçük evlere yönelmeye başladı” ifadelerini kullandı. 

‘300 bin TL’den başlıyor’

Pandemi döneminden sonra rutin şekilde satışların ilerlediğini dile getiren Anka Prefabrik ve Konteyner Hizmetleri Satış Pazarlama departmanı görevlisi Atay Çekiç, “Ciddi bir artış ya da ciddi bir düşüş söz konusu değil. Pandemi döneminde ortaya çıkan bir şey olduğu için o zamandan itibaren satışlar rutin olarak gidiyor. En çok satış gerçekleştirdiğimiz yer Ege Bölgesi, İzmir’in birçok bölgesine sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Modellerine göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. 20 metrekare olan bir tiny house 300 bin TL’den başlıyor. Sandviç panelleri imal edilen bir ürün, direkt yaşam alanı olarak ve plakalı, ruhsatlı iki belgeyle satışa sunuluyor” dedi.