İzmir Enternasyonal Fuarı’nın özel konuğu olan Küba’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Alejandro F. Diaz Palacios, beraberindeki heyet ve 15 firma temsilcisiyle birlikte Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Türk ürünlerinin Küba’ya doğrudan ihracatı ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gündeme alındı.

Ekonomik ilişkiler düşük

Küba’nın Türk ürünlerini genellikle İspanyol ve İtalyan distribütörler aracılığıyla ithal ettiğini belirten Büyükelçi Palacios, İzmir’deki ihracatçı firmalarla doğrudan temas kurmak istediklerini ve Türkiye ile dış ticareti geliştirme arzusunda olduklarını ifade etti. Küba’da Türk dizilerinin popüler olduğunu ve Türk kültürüne olan ilginin arttığını vurgulayan Palacios, 2022 yılında Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrias Ruiz’in ziyareti ile ilişkilerin hız kazandığını, 2024 yılında imzalanan dört anlaşmayla, iki ülke arasında çifte vergilendirmenin kaldırıldığını ve merkez bankaları arasında iş birliği sağlandığını söyledi. Ancak ekonomik ilişkilerin hala istenilen seviyede olmadığını kaydeden Palacios, İzmir Enternasyonal Fuarı’na, Küba’nın dış ticaretinin yüzde 30’unu temsil eden firmalarla katıldıklarını belirtti. Türkiye’den de bir iş heyetini Küba’ya davet ettiklerini söyleyen Palacios, amaçlarının, iki ülke arasında doğrudan ticaretin önünü açmak olduğunu ifade etti.

Küba'ya doğrudan ticaret

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin Küba’ya olan ihracatının 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde yüzde 300 artarak 29 milyon dolardan 88 milyon dolara çıktığını belirtti. Eskinazi, İzmir ziyaretinin Türk ürünlerinin Küba’ya doğrudan ihracatı konusunda bir yol açmasını umduklarını ifade ederek, 2025 yılında Havana’da düzenlenecek fuara Türk ihracatçıların katılımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan ise, Türkiye ve Küba merkez bankalarının karşılıklı hesap açarak doğrudan ticaretin önünü açabileceğini belirtti. Ertan, Türk halkının Küba’ya büyük sempati duyduğunu, doğrudan ticari ilişkiler kurmak için bankacılık sistemlerinde çözümler bulmak gerektiğini kaydetti.

Gıda ambarı hedefi

Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatında güçlü bir konumda olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, Türk dizilerinin popülerliğiyle birlikte, Türk kuru meyvelerinin de Küba’da daha fazla tanınmasını istediklerini vurguladı. Işık, Küba’nın gıda ambarı olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında da Türkiye’nin güçlü bir konumda olduğunu belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Küba’nın mobilya ihtiyacını karşılayabilecek güçte olduklarını ifade etti.

Ziyaret kapsamında, Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla 22 Türk firması ve 15 Kübalı firma arasında 100’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Muhabir: Canan Kaya