Güncel

Kutlu Parti kurucusu kim, Yusuf Halaçoğlu kimdir?

Vatandaşlar, "Kutlu Parti kurucusu kim, Yusuf Halaçoğlu kimdir?" sorularına yanıt arıyor. Tarihçi kimliğiyle tanınan Halaçoğlu, Türk siyasi sahnesinde de önemli bir yer edinmiştir. İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Son günlerde vatandaşlar, "Kutlu Parti kurucusu kim, Yusuf Halaçoğlu kimdir?" sorularına yanıt bulmak için araştırmalara başladı. Tarihçi ve siyasetçi olarak tanınan Halaçoğlu'nun yaşamı ve kariyeri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar burada...

Kutlu Parti kurucusu kim?

Eski İYİ Partili Yusuf Halaçoğlu Kutlu Partisi'nin kuruluş dilekçesini verdi. Halaçoğlu, Türkiye'nin içinde bulunduğu belirsizlik ortamının yeni bir parti kurma gerekliliğini doğurduğunu belirtti. Yusuf Halaçoğlu, MHP'de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve İYİ Parti'nin kurucuları arasında yer almıştı. 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle İYİ Parti'den istifa etti. Şimdi siyasi hayatına Kutlu Partisi'ni kurarak devam ediyor.

Yusuf Halaçoğlu kimdir?

Yusuf Halaçoğlu 10 Mayıs 1949 yılında Kozan'da dünyaya geldi. Türk tarihçi ve siyasetçidir. 1993-2008 yılları arasında Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi'nin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

Erken Yaşamı ve Kariyeri

Yusuf Halaçoğlu, 10 Mayıs 1949'da Adana'nın Kozan ilçesinde Mehmet Hilmi ve Hürü Halaçoğlu çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1967'de liseyi Kozan'da tamamladıktan sonra 1971'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden "Fırka-i İslâhiye ve Kozan" başlıklı teziyle mezun oldu. 1974'te İstanbul Üniversitesi'nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan olarak çalışmaya başladı.

1978'de "XVIII. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyaseti" adlı doktora teziyle doktor unvanını aldı. 1982'de yardımcı doçent, 1983'te "Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi" teziyle doçent oldu. 1983-84 öğretim yılında Elazığ Fırat Üniversitesi'nde görev yaptı. 1986'da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'ne geçti. 1989'da "XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri" teziyle profesör oldu ve aynı yıl Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.

1989'da Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na getirildi, 1990'da genel müdür yardımcısı oldu. Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. 1992'de bu görevinden istifa ederek Marmara Üniversitesi'ne döndü ve rektör yardımcısı oldu. 1993'te Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na atandı ve 2008'e kadar bu görevi sürdürdü.

Siyasi Kariyeri

Yusuf Halaçoğlu, 28 Ocak 2011'de Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı ve 2011 Türkiye genel seçimlerinde MHP Kayseri milletvekili olarak seçildi. Milletvekilliği döneminde Türkiye-Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu saymanı ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi olarak görev yaptı. 2015 seçimlerinde tekrar MHP Kayseri milletvekili seçildi. 12 Temmuz 2015'te MHP Grup Başkanvekilliği görevinden alındı ve 2017'de partiden ihraç edildi. Aynı yıl Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Koray Aydın ile birlikte İYİ Parti'yi kurdu, ancak 2018'de parti yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle İYİ Parti'den istifa etti.

TBMM Başkanlık Adaylığı

Kasım 2015 TBMM Başkanlığı seçimlerinde MHP tarafından Meclis Başkan adayı olarak gösterildi, ancak ikinci turda elendi.