Kuvayi Milliye'nin kadın kahramanlarından biri olarak gösterilen Gördesli Makbule’nin yaşamı, cesareti ve mücadelesiyle tarihteki yerini aldı. Peki, Kuvayi Milliye kadın kahramanlarından Gördesli Makbule kimdir? İşte detaylar...
Gördesli Makbule kimdir?
Gördesli Makbule Hanım, 1902 yılında Manisa'nın Gördes kasabasında doğmuş, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'yu işgal eden Yunan kuvvetlerine karşı mücadele ederken hayatını kaybetmiş bir Kuvay-ı Milliye neferidir. Yunan işgali sırasında, 16 Mart 1922'de Şahinkaya ve Akkocalı Köyleri civarındaki Kocayayla mevkiinde yapılan bir baskında şehit olmuştur. Makbule Hanım, savaş sırasında gösterdiği cesaretle tanınmış, "Asker Makbule" olarak anılmaya başlanmıştır.
Çocukluk yıllarında ata binmeyi ve avcılığı öğrenen Makbule, 12 yaşında babasını kaybetmiş ve ailesinin desteğiyle direnişe katılmaya karar vermiştir. Manisa'nın 1919 yılında işgal edilmesinin ardından, Gördes’te Kuva-yı Milliye'nin kurulmasında yer almış ve bölgedeki çetelerle birleşerek düşmana karşı mücadele etmiştir. 1921’de eşi Halil Efe ile evlendikten sonra Akıncı Birlikleri’ne katılmış, Sakarya Muharebesi'nde de önemli rol oynamıştır.
16 Mart 1922'de Kocayayla’da düşmana karşı verdiği mücadelede hayatını kaybeden Makbule Hanım, Gördes'teki Şehit Makbule Hanım Meydanı'nda, Sındırgı'da bir lisede, Demirci'deki Kaymakamlık binası önünde ve Manisa'daki parkta hatırlanmaktadır. Mezarı, ölümünden 78 yıl sonra 2000 yılında bulunmuş ve çevresine bir anıt yapılmıştır. Gördesli Makbule, halk arasında kahraman bir figür olarak anılmaya devam etmektedir.