Güncel

Kuzey Kore balistik füze attı! Kuzey Kore neden füze denemelerini artırıyor?

Abone Ol

Son balistik füze atışıyla Kuzey Kore, uluslararası toplumu endişelendirirken, kullanıcılar da neden füze denemelerini artırdığını merak ediyorlar. İşte Kuzey Kore'nin füze denemelerinin arkasındaki nedenleri ve tartışmaları detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

Kuzey Kore balistik füze attı!

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) üzerine balistik füze fırlattığını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin Japon Denizi istikametine bir balistik füze ateşlediğini duyurdu. Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Japonya Sahil Güvenliği de Kuzey Kore'nin yerel saatle 15.04'te balistik bir füze fırlattığını doğruladı. Japonya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, füze Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştü. Füzenin düştüğü bölgede olası hasarı belirlemek için Başbakanlık binasında acil durum ekibi oluşturuldu. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgede "beklenmedik durumlara karşı" her türlü önlemi alınması talimatını verdiğini açıkladı. Bu füze denemesi, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanı General Stephen Whiting'in Güney Kore'nin başkenti Seul'e yaptığı ziyaret dönemine rastladı. Japonya'da devlet televizyonu NHK, Kuzey Kore'nin yıl başından bu yana farklı tipte ve menzilde 10'uncu füze denemesini gerçekleştirdiğini bildirdi. Geçen hafta Pyongyang yönetimi, Sarı Deniz'de "süper büyük savaş başlığı" kullanılan "Hwasal-1Ra-3" seyir füzesi ve "Pyoltsi-1-2" adını taşıyan yeni bir uçaksavar füzesi test etmişti.

Kuzey Kore neden füze denemelerini artırıyor?

Kuzey Kore, yeni yasasında, kendi çıkarlarını korumak için nükleer silahları hangi durumlarda kullanabileceğini belirtirken, öncelikli amacın caydırıcılık olduğunu vurguluyor. Ancak, caydırıcılığın işe yaramadığı durumlarda düşman güçlerini geri püskürtmek üzere kullanılacağını da altını çiziyor. Önceki yasada nükleer silahların koruma amacıyla kullanılmasını öngörülürken, dikkat çeken bir değişiklikle yeni yasa, Kuzey Kore'ye nükleer silahları önleyici vuruşlarda kullanma yetkisi tanıyor.

9 Eylül 2022'de Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkenin nükleer silaha sahip bir devlet statüsünün geri döndürülemez hale geldiğini ve gelecekteki müzakerelerde nükleer silahlardan vazgeçme veya nükleer silahlardan arındırma beyanı olmayacağını açıkladı. Bu açıklama ile birlikte, Trump döneminde gerçekleşen ancak ilerleme kaydedilmeyen Singapur ve Hanoi zirveleri arasındaki gerginliği hafifleten nükleersizleşme görüşmeleri, Biden döneminde tamamen anlamını yitirdi.

Bu gelişmeler ışığında, Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken Kuzey Kore, meşru bir nükleer devlet olarak kabul edilmeyi amaçlıyor. Biden yönetimi, Vladimir Putin'in nükleer tehditleri ve Xi Jinping'in Tayvan'daki askeri tatbikatlarına odaklanırken, Kim Jong Un füze denemelerini hızlandırarak, Kuzey Kore'nin nükleer meşruiyetini ortaya koymak için avantaj sağlamaya çalışıyor.