Güncel

LastPass uygulaması nedir? LastPass güvenilir mi?

Abone Ol

Son yıllarda dijital güvenlik endişeleri giderek artmaktadır ve kullanıcılar artık çevrimiçi hesaplarının güvenliğini daha fazla önemsemektedir. Bu bağlamda, parola yönetimi ve güvenliği sağlayan uygulamalar da büyük bir ilgi görmektedir. LastPass, bu alanda popüler bir seçenek olmasına rağmen, güvenilirliği hakkında bazı tartışmalar mevcuttur. Kullanıcıların verilerini güvenle saklayıp saklayamayacağı konusu önemlidir. Bu yazıda, LastPass'in güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak bazı önemli noktaları ele alacağız.

LastPass uygulaması nedir?

Bulut tabanlı bir şifre yönetim hizmeti olan LastPass, kullanıcıların şifrelerini sunucuda güvenli bir şekilde şifreleyerek saklayıp, ihtiyaç duyduklarında erişimlerine olanak tanır. Farklı platformlar ve tarayıcılar için çeşitli eklentilere ve uygulamalara sahiptir. 9 Ekim 2015 tarihinde LogMeIn tarafından satın alınan LastPass'in satın alma bedeli 110 milyon dolar olarak duyurulmuş, ayrıca hedeflere ulaşılması halinde ekstra 15 milyon dolarlık ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

LastPass güvenilir mi?

Parola yöneticisi LastPass, Apple'ın App Store güvenlik incelemesini atlatarak LassPass adlı sahte bir klonun ortaya çıktığını duyurdu. Sahte uygulama, LastPass'in orijinal markasını ve kullanıcı arayüzünü taklit ediyor ve geliştiricisi olarak Parvati Patel'i gösteriyor, halbuki gerçek geliştirici LastPass'in ana şirketi olan "LogMeIn Inc." LastPass, sahte uygulamanın hızla kaldırılması için çaba harcadıklarını belirtti ve Apple da uygulamayı mağazasından kaldırdı. Ancak daha önce bu sahte uygulamayı indirmiş kullanıcıların dikkatli olmaları gerekiyor. Bu, LastPass'in karşılaştığı ilk güvenlik sorunu değil. 2022'nin Ekim ayında, kullanıcıların parola kasalarının kötü niyetli kişiler tarafından çalınmasıyla ilgili bir dizi ihlal yaşanmıştı. Ancak kasaların şifresi kırılamadığı için bilgisayar korsanları, depolanan kimlik bilgilerine yalnızca kasaları koruyan ana şifreleri tahmin ettiklerinde veya kırdıklarında erişebiliyorlardı. Apple'ın titiz kontrollerine rağmen, App Store'da bu tür yüksek profilli sahte uygulamaların bulunması olağan bir durum değil. Ancak Google Play Store'da sık sık sahte ve kötü niyetli uygulamaların bulunduğu biliniyor. Son zamanlarda, mağazada sohbet uygulaması gibi görünen ancak aslında kişisel verileri çalan kötü amaçlı yazılımlar içeren altı kötü amaçlı Android uygulaması keşfedilmişti.