Güncel

Leylekler Türkiye'ye ne zaman gelir? Leylek ne zaman görülür?

Leylekler, doğaya dair esrarengiz ve büyüleyici varlıklar olarak, yüzyıllardır insanların ilgisini çekmiştir. Özellikle Türkiye'de, bu zarif kuşların gelip gidişleri, doğanın döngüsünün bir parçası olarak önemli bir yer tutar. Vatandaşlar, her yıl merakla beklerler: "Leylekler Türkiye'ye ne zaman gelir? Leylek ne zaman görülür? gibi sorular, doğaseverlerin ve meraklıların dilinden düşmez. İşte tüm detaylar...

Abone Ol

Doğanın gizemli misafirlerinden biri olan leylekler, yıllık göçleriyle her zaman dikkat çekmiştir. Türkiye'de de bu göçler, vatandaşların ve doğa tutkunlarının büyük ilgisini çeker. Ancak, leyleklerin ne zaman Türkiye'ye gelip ne zaman görüldüğü konusu, her yıl yeniden merak konusu olur. Peki, Leylekler Türkiye'ye ne zaman gelir? Leylek ne zaman görülür? Bu yazıda, leyleklerin Türkiye'ye geliş zamanı ve gözlemlenme süreçleri üzerine yapılan araştırmaların ışığında, bu zarif kuşların hayatına ve göç ritüellerine dair detayları inceleyeceğiz.

Leylekler Türkiye'ye ne zaman gelir?

Leylekler Avrupa'dan yolculuklarına başlayıp daha sıcak Afrika bölgelerinde konaklayarak yolculuklarını tamamlarlar. Bu sebeple ülkemiz, leyleklerin göç rotası üzerindedir ve genellikle 24 Ağustos ile 1 Eylül arasında ülkemizden geçerler. Afyonkarahisar istasyonundan geçiş tarihleri ise genellikle 24 Ağustos ile 29 Ağustos arasına denk gelir. Ancak leylekler bazı yıllarda bu tarihlerden erken veya geç geçebilirler. Bu leyleklerin Afyonkarahisar'da konaklama imkanı bulabilmeleri için karasal sulak alanların varlığı büyük önem taşır.

Leylek ne zaman görülür?

Leyleklerin göç tarihlerinin değişkenliği incelendiğinde, bir sonraki kış mevsiminin soğuk geçtiği dönemlerde leyleklerin göçlerinin erken olduğu ve buna karşılık, daha sıcak bir sonraki kış mevsiminde geç göç ettikleri dönemlerin olduğu görülmektedir. Örneğin, 1984 yılında leyleklerin göç tarihi 21 Ağustos'a, 1995'te 19 Ağustos'a ve 2005 yılında ise 23 Ağustos'a denk gelmiştir. Bu yılların ardından gelen kışlar, önceki kışlara göre daha soğuk olmuştur. Örneğin, 1985 yılı Kuzey Avrupa ve Avrupa'nın genelinde, kuzey yarım kürede ve Türkiye gibi en iyi gözlem alanlarında en soğuk kış döneminin yaşandığı, daha önce belirtildiği gibi en düşük sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir yıl olmuştur.