Güncel

Lezzetin baş tacı: Sağlıklı ve lezzetli mercimek çorbası tarifi! Mercimek çorbası nasıl yapılır?

Abone Ol

Güzel bir kış gününde içimizi ısıtan, besleyici ve lezzetli bir çorba arayışındaysanız, işte size mükemmel bir öneri: Mercimek çorbası! Sağlıklı protein kaynağı mercimeğin enfes bir lezzetle buluştuğu bu çorba tarifi ile sofralarınıza sıcacık bir lezzet katmaya ne dersiniz? Bu sağlıklı ve doyurucu mercimek çorbası tarifi ile sofranızı sıcacık bir lezzet şölenine çevirebilirsiniz. 

Mercimek çorbası tarifi için malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı

  • 1 adet kuru soğan (iri doğranmış)

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 adet havuç (iri doğranmış)

  • 1 adet patates (büyük boy, iri doğranmış)

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1,5 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek

  • 6 su bardağı sıcak su  (1 adet et su tablet ile hazırlanmış)

Üzeri İçin:

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

  1. Derin bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. İri doğranmış 1 adet büyük soğanı sıvı yağ ile birlikte kavurun.
  2. Kavrulan soğanlara 1 yemek kaşığı unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. İri parçalar halinde doğradığınız birer adet havuç ve patatesi tencereye aktarıp karıştırmaya devam edin.
  3. Tuz, karabiber ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı mercimeği  de ilave edin ve son kez güzelce karıştırın.
  4. 6 su bardağı sıcak suyu da tencereye ilave edin.
  5. Ardından kapağını kapatın, patates ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırarak 40 dakika kadar pişirin.
  6. Çorba piştikten sonra pürüzsüz bir kıvam alması için; el blenderından geçirin. 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
  7. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını bir tavada kızdırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi ekleyin ve 2 dakika yağı kızdırdıktan sonra ocaktan alın.
  8. Çorbayı bir kaseye alın ve üzerine kızdırdığınız yağdan gezdirip servis edin.

Kırmızı mercimek çorbası tarifi için malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

  1. Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  2. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  3. Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  4. Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  5. Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
  6. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
  7. Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  8. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  9. Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edin. Afiyet olsun!

Lokanta usulü mercimek çorbası tarifi için malzemeler:

  • 1 su bardağı sarı mercimek (yıkanmış, süzülmüş)
  • 1,5 su bardağı tavuk suyu
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  1. Tereyağını eritin ve küp küp doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları kavurun.
  2. Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun.
  3. Mercimekleri de ilave edin ve kavurmaya devam edin.
  4. Tavuk suyu ve sade suyu ilave edin.
  5. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
  6. Kaynayan ve kıvamlanan çorbayı blenderdan geçirin.
  7. Lokanta usulü mercimek çorbası hazır. Acı yağ ile servis edin. Afiyet olsun!