Liderlik ve güven ilişkisinin önemi

Abone Ol

Şirketler içerisinde, bir lider ne kadar yüksek güven duygusu yaratabiliyorsa, o şirketin başarı ivmesi çok daha hızlı yükselir.

Güven, ister kişisel ister profesyonel bir ilişki olsun, başarının temel taşıdır. Sonuçta, iş birliğinin, yeniliğin ve üretkenliğin başarılı olması için, şirketlerde güven esastır. Çalışanlar liderlerine ve birbirlerine ne kadar çok güvenirlerse, o kadar fazla meşgul, üretken ve ellerinden gelenin fazlasını yapmaya istekli olurlar.

Amerikan Kurumsal Verimlilik Enstitüsü’nün araştırmasına göre, çalışanları ile liderleri arasında daha fazla güven olan kuruluşlar daha üretken ve başarılı oluyor.

Yüksek performanslı olarak sınıflandırılan şirketlerin, çalışanlarına güvenen kıdemli yöneticilere ve liderlere sahip olma olasılığı 11 kat daha fazladır. Öte yandan, “düşük performanslı kuruluşlardan gelen katılımcıların yalnızca %2'si, kıdemli liderlerinin çalışanlara güvendiği konusunda güçlü bir şekilde hemfikir” diye görüş bildiriyor.

Güven kültürünün faydaları

İşyerinde güven kültürü yaratmanın faydaları oldukça fazladır. En önemli faydaları arasında şunlar yer alır:

  • Artan çalışan katılımıÇalışanların liderlerine ve birbirlerine güvendiklerinde işe katılım göstermeleri daha kolaydır. Sonuç olarak, bir ekibin parçası gibi hissetmeleri ve katkılarının değerli olduğunu düşünmeleri daha olasıdır.
  • Gelişmiş karar alma. Liderlerine güvenen çalışanların yeni fikirlere açık olma olasılığı daha yüksektir.
  • Gelişmiş üretkenlik. Güvenilir bir ortamda, çalışanların üretken olma olasılığı daha yüksektir. Yeni zorluklarla başa çıkma ve fazladan çaba gösterme olasılıkları da daha fazladır.
  • Artan yenilik. İnsanlar kendilerine güvenildiğini hissettiğinde risk almak ve fikir paylaşmak daha kolaydır. Bunun sonucu yeni ürünler, hizmetler ve süreçler olabilir.
  • Azaltılmış stres. Güven duygusu çalışan stresini azaltır. Bu da sağlık ve refahı iyileştirerek üretkenliği artırabilir.
  • İyileştirilmiş moral. Mutlu ve ilgili bir iş gücü, çalışanların güven duyduğu hissinin bir sonucudur. Olumlu çalışma ortamları bundan kaynaklanabilir.
  • Anlaşmazlıklar azalır. Çalışanlar birbirlerine güvendiklerinde anlaşmazlıkları yapıcı bir şekilde çözme olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak, çalışma ortamı daha uyumlu ve üretken hale gelebilir.
  • Artan müşteri memnuniyeti. Çalışanlar liderlerine ve meslektaşlarına güvendiğinde müşteri hizmetleri muhtemelen iyileşecektir. Sonuç, müşteri memnuniyetinde ve sadakatinde artış olabilir.
  • Zaman ve paradan tasarruf. Liderler ve çalışanlar arasındaki güven, bir şirketten ayrılma olasılığını azaltır. Bunu yaparak, şirket yeni çalışanları işe alma ve eğitme konusunda zamandan ve paradan tasarruf edebilir.
  • Daha güçlü sonuç. Güven kültürü yaratmak, karları artırabilir, maliyetleri düşürebilir ve bir şirket için hissedar değerini yükseltebilir.

Güven kültürü nasıl oluşturulur

İşyerinde güven kültürü oluşturmak birçok şekilde başarılabilir. En önemlileri arasında şunlar yer alır:

En üstten başlayın

Güven kültürü yaratmak için liderler tonu belirlemelidir. Çalışanlarla ilgilenirken açık, dürüst ve adil olmaları gerekir.

Güven için işe alın

Yeni çalışanlar işe alıyorsanız, güvenilir olma geçmişi olanları seçin. Dürüst, güvenilir ve adil bir kişi bu tanıma uygundur.

Bir davranış kuralları oluşturun

Şirketinizin değerlerini ve beklentilerini bir davranış kurallarıyla tanımlayabilirsiniz. Ayrıca, çalışanları sorumlu tutmak için bir araç olarak da kullanılabilir.

Güven konusunda eğitim verin

Çalışanlar bu eğitim sayesinde güven inşa etmeyi öğrenebilirler. Eğitimin her türlüsünün yararlı olduğunu biliyoruz. Özellikle şirket içerisinde fark yaratacak eğitim konuları, şirketin uzun vadeli başarıya giden yola girmesine olanak sağlar.

Açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurun

Liderler ve meslektaşlar, çalışanların misilleme korkusu olmadan onlara karşı açık ve dürüst olabileceklerini hissetmelidir. Bunu başarmak için kararların şeffaf olması, bilgilerin özgürce paylaşılması ve geri bildirimlerin dinlenmesi gerekir.

Haksızlık yapmayın

Çalışanların pozisyonları veya geçmişleri ne olursa olsun adil bir şekilde muamele görmeleri gerekir. Herkes aynı kurallara uymalı ve hiçbir ayrımcılık olmamalıdır.

Tutarlılığı koruyun

Liderler, çalışanların onlara güvenebilmesi için sözlerinde ve eylemlerinde tutarlı olmalıdırlar. Bunu yapmak için, kişi sözlerini yerine getirmeli ve güvenilir olmalıdır.

Meslektaşlarınızı destekleyin

Çalışanların liderlerinin onları düşündüğünü bilmeleri gerekir. Yardıma ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmak ve onlara kaynak sağlamak, başarılı olmalarına yardımcı olacaktır.

Davranışların için sorumluluk al

Bir lider, yaptığı eylemlerin sorumluluğunu almalıdır. Başka bir deyişle, hatalarını kabul etmeli ve gerektiğinde düzeltmelidir.

Dürüstlüğünüzü gösterin

Liderler, başkalarına örnek olmak için eylem ve sözlerinde dürüstlük göstermelidir. Bunu yapmak için dürüst olmalı, sözlerini tutmalı ve şirketin en iyi çıkarları doğrultusunda hareket etmelidir.

Suçlamalardan uzak bir ortam yaratın

Bir şirket çalışanlarını ceza korkusu olmadan risk almaya teşvik etmelidir. Ayrıca, bu tür bir ortam insanların bahaneler üretmesini engeller. Risk alıp, hata yapan insanlar kısa sürece farklı tecrübelere sahip olurlar.

Geri bildirimlere açık olun

Liderler çalışanlarından geri bildirim alma konusunda rahat hissetmelidir. Sonuç olarak bu, olumlu ya da olumsuz olmalarına bakılmaksızın onların görüşlerini duymaya açık olmak anlamına gelir.

Anlaşmazlıkları hızlı ve adil bir şekilde çözün

Çatışma ortaya çıktığında derhal ve adil bir şekilde yanıt verin. Bunu yapmak, çalışanlarınıza çatışmaları yapıcı bir şekilde çözmeye kararlı olduğunuzu gösterir.

Olumlu bir çalışma ortamı yaratın

Çalışanların iş yerinde rahatlık ve güvenlik duygusuna sahip olması gerekir. Amaç, her bireyin değerli ve saygı duyulan hissettiği bir saygı kültürü yaratmaktır.

Başarıları kutlayın ve başarısızlıklardan ders çıkarın

İşler yolunda gittiğinde çalışanlarınızın katkılarını takdir ettiğinizden ve kutladığınızdan emin olun. Ufak hediyelerle taçlandırın. İşler plana göre gitmediğinde, onlardan ders alın ve yöntemlerinizi geliştirin.

Model güvenilirliği

Güvenilirlik konusunda başkalarından beklediğiniz davranışları sergilediğinizden emin olun. Bu tutum ne kadar tarafsız olursa, çalışanların gözünde o kadar güvenilir bir imaj yaratırsınız.

Çözüm

Güven kültürü oluşturmak zaman ve çaba gerektirir. Çalışanların liderlerine ve birbirlerine güvendiklerinde daha fazla katılım göstermeleri, üretken olmaları ve fazladan çaba sarf etmeye istekli olmaları daha olasıdır. Sonuç olarak, bir şirket daha karlı ve başarılı olabilir.

Liderler bu ipuçlarını izleyerek güvenin esas alındığı bir iş yeri yaratabilirler. Bu da şirketin karlılığını ve başarısını artıracaktır. Unutmayın, başarı zaman zaman ufak detaylarda gizlidir.