Öğrenciler ve veliler, lisede başka bir okula nakil işlemi ile ilgili sıkça sorular sormaktadır. Lisede nakil işlemi, belirli adımları takip ederek yapılmaktadır. Peki bunlar nelerdir? Lisede başka bir okula nakil nasıl yapılır? Lisede boş kontenjan yoksa nakil olur mu? İşte detaylar...

Lisede başka bir okula nakil nasıl yapılır? 

  • Kontenjan Durumu ve Puan Şartı: Öncelikle, merkezi sınavla öğrenci kabul eden okulların açık kontenjanlarını kontrol edin. Nakil yapılmak istenen okulda, öğrencinin merkezi sınav puanının, o okulun aynı sınıf seviyesindeki en düşük puanlı öğrencinin puanından az olmaması gerekmektedir. Bu durum puan üstünlüğüne göre nakil yapılmasını sağlar.
  • Tercihe Bağlı Geçiş: Ortaöğretim kayıt alanı içerisindeki okullara tercihe bağlı nakil işlemleri yapılabilir. Açık kontenjanlar e-Okul sisteminde duyurulur.
  • Başvuru Süreleri: Nakil ve geçiş başvuruları, dönem bitiminin üç haftası öncesine kadar yapılabilir. Ayrıca, yılsonu sınıf geçiş işlemleri tamamlandıktan sonra, ekim ayı sonuna kadar ve ikinci dönemin başlangıcından şubat ayı sonuna kadar başvurular haftalık olarak yapılır. Diğer zamanlarda ise aylık olarak başvuru yapılır.
  • Başvuru Yöntemi: Nakil başvurusu, haftalık yapıldığında her hafta iş günlerinin ilk iş gününden son iş gününden önce, aylık yapıldığında ise her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar yapılmalıdır. Başvuru, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.

Lisede boş kontenjan yoksa nakil olur mu?

Lisede boş kontenjan yoksa nakil işlemi genellikle yapılmaz. Nakil işlemleri, mevcut kontenjanlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Boş kontenjan bulunmayan bir okulda, öğrencinin nakil talebi değerlendirilemez çünkü okulun mevcut kapasitesi dolmuş olur. Bu durumda, öğrenci için başka bir okulda veya uygun bir kontenjan açıldığında nakil işlemi yapılabilir.

Yapılan düzenleme ile 7 Eylül 2013 tarihli yönetmeliğin, ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişler, kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme, sınıf tekrarı ve öğrenim hakkını düzenleyen maddelerinde değişiklik yapıldı.

Bu değişiklikle, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulu olan Anadolu liseleri ile Anadolu liseleri arasında, her sınıf seviyesinde geçiş yapılabilecek. Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında taban puan ve boş kontenjan şartına bağlı olarak, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan kurumlar arasında ise boş kontenjan ve başarı puanı üstünlüğüne göre 12. sınıfa kadar nakil veya geçiş mümkün olacak.

Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakil ve geçiş işlemlerine dair düzenlemeler de getirildi. Bu kurumlarda yetenek, mülakat veya mülakat-beden yeterliliği sınavlarıyla öğrenci alınan alanlarına, diğer alan ve kurumlardan geçiş sağlanacak. Öğrenciler, 11'inci sınıf sonunda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına geçiş yapmak istediklerinde, öğrenim hakları kullanılmamış sayılacak ve bir üst sınıfa devam edecek. Anadolu imam hatip liselerine geçiş yapan öğrenciler de bu kapsama dahil edilebilecek.

Nakil ve geçiş kriterleri de güncellendi. Öğrencinin okula yerleştirme puanı dikkate alınarak, açık kontenjan bulunması durumunda puan üstünlüğüne göre yapılan nakil ve geçişlerde, şartların eşit olması halinde "yaşı küçük" öğrenciye öncelik verilmekteydi. Yeni düzenleme ile, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullarda puan eşitliği durumunda ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullarda başvuruların kontenjandan fazla olması durumunda, değerlendirme kriterlerine standart getirildi. Bu durumlarda başarı puanına öncelik verilirken, eşitlik bozulmadığı takdirde "yaş küçüklüğü" son kriter olarak düzenlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ