Günümüzde, devletin yönetiminde ve kamu hizmetlerinde liyakatin ne denli önemli olduğu konusu, vatandaşlar arasında artan bir merak konusu haline gelmiştir. Liyakat, sadece bireylerin kariyer basamaklarını tırmanmalarında değil, aynı zamanda toplumun genel refahı ve adaletin tesis edilmesi açısından da hayati bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, liyakat ne demek? Liyakat ne anlama gelir? Devlette liyakat ne demek? İşte, bu soruların detaylı açıklamaları ve liyakatın devletin temel prensipleri üzerindeki etkileri...
Liyakat ne demek?
Liyakat, bir kimsenin bir göreve veya pozisyona atanması veya yükselmesinde, o kişinin eğitim, deneyim, yetenek ve bilgi gibi niteliklerinin göz önünde bulundurulması anlamına gelir. Liyakat, bir kişinin bir görevi başarıyla yerine getirebilmesi için gerekli olan niteliklere sahip olduğunu gösterir.
Liyakat ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu'na göre liyakat, "bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim" anlamına gelir. Liyakat, ayrıca, Latince kazanmak, hak etmek anlamına gelen mereo kökünün, Yunanca güç, iktidar anlamına gelen kratia sözcüğü ile birleşiminin "meritokrasi" olarak Türkçeleştirilmiş haliyle de karşımıza çıkıyor. Meritokrasi, liyakat sisteminin bir türüdür ve toplumdaki her alanda, kişilerin liyakatlerine göre değerlendirilmesini ve ödüllendirilmesini savunur.
Devlette liyakat ne demek?
Devlette liyakat, kamu görevlerinde liyakat sisteminin uygulanması anlamına gelir. Liyakat sisteminin uygulandığı bir devlette, kamu görevlilerinin atanması ve yükselmesi, eğitim, deneyim, yetenek ve bilgi gibi niteliklerine göre yapılır. Liyakat sisteminin uygulanması, kamu yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini artırır.