Yaşam

Malatya kaçıncı derece deprem bölgesi, fay hattı geçiyor mu? Malatya deprem riski yüksek ilçeleri hangisi?

Malatya'da yaşanan deprem felaketinde en çok etkilenen illerden birisi olan Malatya'da risk haritası, diri fay haritası gibi aramalar arttı. Bölgede yaşayan vatandaşlar bölgenin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu, hangi bölgelerin depreme daha dayanıklı olduğunu ya da fay hattının hangi bölgeden geçtiğini araştırıyor. Malatya kaçıncı derece deprem bölgesi, fay hattı geçiyor mu? Malatya diri fay haritası... detaylar haberimizde...

Abone Ol

Malatya'nın Coğrafi Konumu

Malatya İli, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda konumlanmıştır. İl, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş, Van çöküntü alanının güneybatı ucunda bulunurken, doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri ile çevrilidir.

Malatya Deprem Bölgesi ve Fay Hatları

Malatya ve çevresi, Doğu Anadolu Fayı (DAF) tarafından etkilenen bir bölgedir. Geçmişte ve gelecekte oluşabilecek depremlerin nedenleri arasında DAF'ın uzanımları olan Hazar-Sincik, Çelikhan-Gölbaşı ve Sürgü Fayları bulunmaktadır. DAF, Bingöl'den başlayarak Antakya'ya doğru uzanan yaklaşık 580 km uzunluğundaki bir deformasyon kuşağıdır. Fayın yıllık kayma hızının 7,9 mm/yıl olduğu tahmin edilmektedir. DAF zonu, Karlıova'dan Antakya'ya kadar uzanan 7 ana segmentten oluşmaktadır.

Bu segmentler şunlardır:

  • Karlıova-Bingöl Fayı (65 km)
  • Bingöl-Palu yükselim alanı
  • Palu-Hazar Fayı (50 km)
  • Hazar-Sincik Fayı (85 km)
  • Çelikhan-Gölbaşı Fayı (50 km)
  • Gölbaşı-Türkoğlu Fayı (90 km)
  • Türkoğlu-Antakya Fayı (145 km)

Malatya'nın En Sağlam Zemin İlçeleri

Malatya'nın en sağlam zemini güneyde bulunmaktadır. Güney Çevre Yolu'nda yer alan kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişmektedir, bu da bu bölgenin depreme karşı daha dayanıklı olduğunu göstermektedir.

Malatya'nın Deprem Riskli İlçeleri

Malatya'nın deprem riski açısından derecelendirilen ilçeleri vardır.

Birinci dereceden riskli ilçeler şunlardır: Pütürge, Doğanyol, Kale, Doğanşehir, Yeşilyurt, Battalgazi ve Çolaklı.

İkinci dereceden riskli ilçeler ise şunlardır: Hekimhan, Taşdelen, Arapkır, Yoncalı, Hasançelebi, Kurşunlu, Yazıhan, Darende, Balaban, Kürecik, Levent ve Akçadağ.

Bu ilçelerde, deprem hazırlığı ve dayanıklı bina inşası gibi önlemler alınması önemlidir, çünkü bu bölgeler deprem riski altındadır.

Malatya'da yaşayan vatandaşların deprem bilinci ve hazırlığı konusunda bilinçlenmeleri ve yerel yönetimlerin deprem riski altındaki bölgelerde gerekli önlemleri alması büyük önem taşımaktadır. Deprem anında alınacak doğru tedbirler hayat kurtarabilir.