Manisa, sadece coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda adının ardında sakladığı sırlarla da dikkat çekiyor. "Manisa" kelimesi nereden geliyor ve bu isimdeki gizem neyi simgeliyor? Bu soruların yanıtları, bu tarihi şehrin geçmişine ve kültürel zenginliklerine doğru bir yolculuğa çıkartacak. Ayrıca, Manisa'nın tarih sahnesine çıkışından önce kullandığı eski isimlere dair bilgiler de sizi bekliyor. Manisa adı nereden geliyor? ve Manisa'nın eski adı nedir? Şimdi, Manisa'nın isim sırlarını keşfetmeye hazır mısınız? İşte detaylar...

Manisa adı nereden geliyor?

Spil Dağı'nın eteklerinde tarih kokan bir şehir olan Manisa, kökenini Antik Yunan dönemine dayandırmaktadır. İlginç bir şekilde, şehir ismini Yunanca Magnesia'dan almıştır. Kimi kaynaklara göre, bu isim seçimi manyetik çekim gücüne sahip taşlardan esinlenmiştir. Türk egemenliği döneminde ise Manisa olarak anılmaya başlanmıştır.

Manisa'nın tarihine göz attığımızda, Yontma Taş Devri'ne kadar uzanan köklü bir geçmişle karşılaşıyoruz. Antik kaynaklar, şehrin kuruluşunu Pelion Dağı civarında yaşayan Magnetler'e dayandırmaktadır. Magnetler, Batı Anadolu'ya göç ettiklerinde Menderes Nehri kıyısında Magnesia şehrini kurdukları gibi, bir kolu da Sipylos Dağı eteğinde Magnesia'yı inşa etmiştir. Bu durumu ayırt etmek adına Menderes Magnesia'sından farklı olarak, Sipylos Dağı eteğindeki şehre Magnesia ad Sipylum denmiştir.

Bölgenin tarih sahnesine çıkışı Hitit dönemine kadar uzanmakta olup, o dönemde Arzava adıyla anıldığı düşünülmektedir. Bölgenin en önemli eserlerinden biri olan Kybele Kaya Anıtı, MÖ 13. yüzyılda yapılmış ve Hitit seferi sırasında inşa edilmiştir.

1412 yılında Osmanlı egemenliğine geçen Manisa, Saruhan Sancağı adını alarak idari bir birim haline getirilmiştir. Şehir, özellikle 1437-1595 yılları arasında Osmanlı şehzadelerinin siyasi eğitim aldığı önemli bir merkez olmuştur. II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi Osmanlı padişahları da bu dönemde Manisa'da sancak beyliği yapmışlardır.

Manisa, Osmanlı yönetimi altında genellikle sakin bir dönem geçirmiş olsa da, 17. yüzyılda Kalenderoğlu ve Birgili Cennetoğlu gibi isyancıların yanı sıra Yusuf Paşa ve İlyas Paşa gibi devlet görevlilerinin saldırılarına maruz kalmıştır. 1833 yılında ise Kavalalı İbrahim Paşa komutasındaki Mısır egemenliği kısa bir süreliğine Manisa'da görülmüştür.

Kaynak: Haber Merkezi