Yerel

Manisa Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi'nde 6 ayda 3 bin 600 hayvan tedavi edildi

Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi, sahipsiz sokak hayvanlarının tedavi, bakım ve sahiplendirme hizmetleriyle onların yaşam kalitesini artırmaya devam ediyor. Ayda ortalama 600 sokak hayvanı merkezde tedavi edilerek sağlığına kavuşturuluyor ve doğal yaşam alanlarına geri bırakılıyor.

Abone Ol

Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi'nin sorumlusu Veteriner Başhekim Faruk Alptekin, sahipsiz hayvanların tedavisinde büyük titizlik gösterdiklerini belirterek, “Ayda ortalama 600 sahipsiz sokak hayvanına hizmet veriyoruz. Yılın ilk 6 ayında yaklaşık 3 bin 600 hayvan merkezimizin hizmetlerinden faydalandı. Hayvanların sağlığına kavuşmaları için yıl boyunca binlerce tedavi uygulaması gerçekleştiriyoruz. Bu süreçlerde birçok iyileşme öyküsü bizi mutlu ediyor” dedi.

Alptekin, kazada ağır yaralanan ve merkezde tedavi edilen bir kedinin kurtarılması hikayesini paylaştı. “Kedinin vücudunda damak patlaması ve iç kanama vardı. Titizlikle yürütülen tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu ve onu tedaviye getiren belediye personeli tarafından sahiplenildi” ifadelerini kullandı.

Sokakta gözü kapalı bulunan bir kedinin tedavisinde de başarılı olduklarını belirten Alptekin, “Kedinin gözüne saplanan ot nedeniyle oluşan enfeksiyonu ameliyatla giderdik ve antibiyotik tedavisi uyguladık. Sonrasında kedi sağlığına kavuştu” diye ekledi.

TEDAVİ EDİLİP SAHİPLENDİRİLDİ

Merkeze getirilen hasta bir Rottweiler cinsi köpeğin de tedavi edilip sahiplendirildiğini anlatan Alptekin, “Derisinde lezyon, leishmania ve kan paraziti tespit ettik. Yoğun medikal ilaç tedavisi sonrası sağlığına kavuştu ve gönüllü bir hayvansever tarafından sahiplenildi” dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Turgutalp Mahallesi’nde su dolu bir çukurda hipotermi tehlikesi geçiren yılkı atına müdahale ettiklerini belirten Alptekin, “5 saat süren tedavi sonrası atı sağlığına kavuşturup doğal ortamına geri bıraktık” diye konuştu.

Ayrıca trafik kazası geçiren Afacan isimli kedinin tedavi sürecini anlatan Alptekin, “Tedavi süreci 15 gün sürdü. İlk hafta hayati tehlikesi vardı, bacağında parçalı kırık ve iç organ hasarı mevcuttu. Ameliyat ve medikal tedavi sonrası kedimiz sağlığına kavuştu” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Erhan İnce, sokak hayvanlarını sahiplenmenin çocukların dijital bağımlılıktan kurtulmasına katkı sağlayacağını belirtti. İnce, “Gezici Hayvan Bakım ve Tedavi Aracı (Vetbüs) projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sokak hayvanlarının tedavisi, kısırlaştırılması ve aşılanması hizmetlerini yürüterek hayvan popülasyonunu kontrol altında tutmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızı sokak hayvanlarını sahiplenmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sağlık İşleri Koordinatörü Derya Güner ise, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, her canlının yaşam hakkına saygı duyuyor. ‘Manisa’da sahipsiz sokak hayvanı yoktur, çünkü onların sahipleri tüm Manisa halkıdır’ düşüncesiyle hareket ediyoruz. Hayvan popülasyonunu kısırlaştırmayla istenilen seviyeye indirmeyi ve uzun vadeli çözümler üretmeyi planlıyoruz” dedi.