Manisa, Türkiye'nin batısında yer alan tarihi zenginliklere sahip bir şehirdir. Manisa'da gezilecek tarihi yerler arasında şunlar bulunmaktadır...

Sardes Antik Kenti

Manisa il sınırları içinde Salihli ilçesi Sart kasabası yakınlarında bulunan bu antik kent, Lidyalılar dönemine ait önemli kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Artemis Tapınağı ve Kral Mezarları gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (1)-1

Manisa Kalesi

Şehir merkezinde yer alan bu kale Bizans dönemine aittir. Kale, çevresinden güzel Manisa manzaraları sunar. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapılmış olduğu bilinmese de Magnesia Kenti'nin bir sur ile çevrildiği bilinmektedir.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (12)

Muradiye Camii ve Külliyesi

Osmanlı Padişahı 3. Murad'ın yaptırdığı bu camii ve külliye, Türk-İslam sanatının güzel bir örneğini sunar.III.Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırılan külliye cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşmaktadır. Projesi Mimar Sinan’a ait olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatılmış ve ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır. Medrese ve imarethane bölümleri günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (11)

Manisa Ulu Camii

Saruhanoğulları Beyliği’nin en önemli yapılarındandır. Muzafereddin İshak Bey tarafından 1366 yılında Mimar Emet Bin Osman’a yaptırılmıştır. Manisa Ulu Cami, Beylikler Dönemi’nin en önemli ve ilgi çekici cami planı olarak gösterilmektedir. Sipil Dağı kuzey eteğinde kurulan külliye; cami, medrese, türbe ve kuzeydoğusundaki hamamdan oluşmaktadır.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (10)

Kula Evleri

Kula evleri 18. yy Osmanlı İmparatorluğu'nun altındaki hemen her bölgede karşımıza çıkan ve TÜRK EVİ olarak tabir edilen ahşap evlerdir. Gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle bu dönem Osmanlı Sanatı nın başarılı örnekleridir. 19, yy da devam eden yapı tipiyle Kula tipik bir Osmanlı Kent dokusuna sahiptir. Tarihi Kula evleri genellikle iki katlı olup, ahşap olarak yapılmışlardır. Üst katlar sokağa doğru çıkıntılı olup, kiremitle örtülü çatılar bir saçak ile biter. Bu saçakların alt kısmında süslemeler vardır. Pencereler tahta kepenklidir, iç kısmı avlu yada bahçe ile bir bütün olup günlük yaşam biçimi ile uyumlu bir yapıdadır.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (9)

Aigai Antik Kenti

Yunan dönemine ait kalıntıları içeren bu antik kent, Manisa'nın yaklaşık 30 km kuzeybatısındadır. Aigai Antik Kenti, Manisa’nın Yunus Emre ilçesinin Yunt Dağı Köseler Mahallesi yakınında bulunmaktadır. Aigai, alışılmış Hellen yerleşimlerinden farklı olarak, Ege Denizi’ne nispeten uzak, dağlık bir coğrafyada, antik ismi Aspordenos olan Yunt Dağı’nda kuruludur.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (8)

Kırmızı Köprü

Manisa'nın Simav Çayı üzerinde bulunan bu tarihi taş köprü, Bizans dönemine tarihlenmektedir. Köprünün inşa tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, tahmini olarak Osmanlı İmparatorluğu dönemine, özellikle de 17. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir.  Kırmızı Köprü, taş ve tuğla malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Üzerinden geçen yol trafiğe kapalıdır, bu nedenle köprü daha çok tarihi ve kültürel bir yapı olarak kullanılmaktadır. Köprünün "Kırmızı Köprü" adı, köprünün tuğla malzemesinin renginden kaynaklanır. Köprünün tuğla yapısı kırmızımsı bir renge sahiptir.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (7)

Manisa Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde bulunan müze, bölgeden çıkarılan arkeolojik eserleri sergilemektedir. Sultan III. Murat tarafından 1583-1588 yallarında yaptırılan Muradiye Külliyesi’nin Medrese yapısı müzeye dönüştürülerek 29 Ekim 1937 tarihinde Manisa Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (6)

Sultan Camii

Sultan Camii Klasik Osmanlı Külliye Mimarisinin kültür ve sosyal yaşamın görkemli bir örneği olan ve çok geniş bir alana yayılan cami, imaret, medrese, hamam, hankah ve sıbyan mektebinden oluşan bu külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından Hicri 929, Miadi 1522’ de yaptırılmıştır.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (5)

Gediz Nehri Kenarı

Şehir merkezinin doğusunda yer alan Gediz Nehri kıyısı, yürüyüş yapabileceğiniz veya piknik yapabileceğiniz güzel bir alan sunar.

manisada-gezilecek-10-essiz-yeri-yapay-zeka-sizin-icin-onerdi-tarih-doga-ve-lezzet (3)

Manisa'da tarih ve kültür sevenler için birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Bu yerleri ziyaret ederek şehrin tarihini ve zenginliğini daha yakından keşfedebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi