Yerel

Manisa'da kapalı sulama seferberliği

Manisa, Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri olarak sulama sezonuna devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon 22 bin dekar tarım arazisiyle ülkenin tarımına katkıda bulunan Manisa’da, üreticiler vahşi sulama sisteminden kapalı sulama tekniğine geçmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, Manisa Büyükşehir Belediyesi de kapalı sulama tesisleriyle üreticilere destek oluyor

Abone Ol

Manisa’da tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 50’sinde sulu tarım yapılmakta ve bu alanlarda ihracata yönelik önemli ürünler üretilmektedir. Ancak su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle uzmanlar ve üreticiler vahşi sulamanın terk edilip, kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Vahşi sulama, suyun kontrolsüz ve ölçülmeden toprakla buluşturulması nedeniyle hem toprağa hem ürüne hem de su kaynaklarına zarar veriyor.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde uzun yıllardır çiftçilik yapan Muhittin Coran, vahşi sulamanın zorluklarını ve zararlarını dile getirdi. Coran, “Vahşi sulama nedeniyle su kaybımız çok oluyor. Özellikle son yıllarda yaşanan kuraklıklar da su kaybında etkili oluyor. Kapalı sistem sulama, su kaybını önlediği için daha verimli. 100 litre suyla sulanan bir yer, kapalı sistem sayesinde 50 litre ile sulanabiliyor” dedi.

VAHŞİ SULAMA, SU KAYBINA NEDEN OLUYOR

Sulama teknisyeni Hasan Hüseyin Çırak ise barajlardaki su seviyelerinin giderek azaldığını belirtti ve vahşi sulamanın su kaybına neden olduğunu vurguladı. Çırak, “Vahşi sulama nedeniyle suyumuz ziyan oluyor. Kapalı sisteme geçilmesi gerekiyor. Bu su yetmediği için çiftçiler yeraltı suyunu kullanıyor, bu da içme suyumuzu etkiliyor” diye konuştu.

Kapalı sulama yöntemi kullanarak ürün yetiştiren çiftçi Aykut Uyar, bu sistemin faydalarından bahsetti. Uyar, “Kapalı sulama sayesinde su tüketimi azaldı ve verim arttı. Damlama sulama sistemi ile bitkinin ihtiyacı olan su ve gübreyi doğru şekilde verebiliyoruz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerine dikkat çekerek, su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğini vurguladı. Usta, “Kapalı sistem sulama, su verimliliği ve kalitesi açısından önemlidir. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilere doğrudan sulama hizmeti veriyoruz ve kapalı sistem tesisler yapıyoruz” dedi.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ise kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, “Damlama sistemi, Manisa için olmazsa olmazdır. Gediz ovasını sulayan sulama kanallarının yenilenmesi ve yeni sulama göletlerinin yapılması gerekiyor” dedi.