Güncel

Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı?

Mantarlar, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmasına rağmen, temizlikleri konusunda bazı şüpheler oluşturabiliyor. Kullanıcılar, mantarları nasıl temizleyeceklerini ve onları yıkamanın doğru olup olmadığını merak ediyorlar. Bu konuda uzmanların görüşleri ise oldukça çeşitli. Kimi, mantarların sadece fırçalanarak temizlenmesi gerektiğini savunurken, diğerleri yıkamanın da kabul edilebilir olduğunu dile getiriyor. Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı? Detaylar haberimizde

Abone Ol

Mantar, sofralarımızı süsleyen ve birçok tarifte başrolü oynayan besinler arasında yer alırken, temizlik konusunda birçok kişinin kafasını karıştıran soruları beraberinde getiriyor. Mantarların temizliğiyle ilgili en sık sorulan sorular arasında Mantar nasıl temizlenir? ve Mantar yıkanır mı? soruları yer alıyor. Uzmanlara göre, mantar temizliği konusunda yaygın olarak kabul gören bazı yanlışlar mevcut. Bu yanlışların ve doğruların üzerine ışık tutacak detaylı bilgileri sizler için derledik. Detaylar haberimizde...

Mantar nasıl temizlenir?

Mantarları temizlemenin çeşitli yöntemleri vardır. İşte mantar temizliği için en etkili yöntemler:

Bez veya Kağıt Havluyla Silme: Mantarları temizlemek için en basit yöntem, mantarları tek tek temiz, kuru bir bez veya kağıt havluyla silmektir. Mantarların üzerinde toprak, gübre ve kir olabilir, bu nedenle her bir mantarı dikkatlice silmek önemlidir. Mantarın sapını şapka kısmından hafifçe çekerek koparın. Şapka kısmındaki siyah zarları kolayca soyun. Uç kısımları temizlemek için ince uçlu bir bıçak veya cımbız kullanabilirsiniz.

Fırça Kullanma: "Mantar temizleme fırçası" veya temiz bir diş fırçası kullanarak mantarları temizlemek de etkili bir yöntemdir. Bu yöntem, mantarları kirlerden hızlı ve etkili bir şekilde arındırabilir. Fırçayı mantarların üzerine nazikçe sürün. Kuru ve kirlenmiş fırçayı dezenfekte edin.

Zar Soyma Yöntemi: Mantarın dışındaki zarı soyarak temizlemek, mantarın suyla temasını önler ve lezzetini korur. Mantarın sapını hafifçe çevirerek çıkarın. Şapkası olarak adlandırılan ince zarı meyve bıçağıyla soyun. Sapları da zarından ayırın ve mantarın beyaz kısmına ulaşın.

Limonlu & Sirkeli Su Yöntemi: Doğadan topladığınız veya çok kirli mantarlar için limonlu ve sirkeli su yöntemini kullanabilirsiniz.

Mantar yıkanır mı?

Mutfakta birçok yiyeceği yıkayarak kullanmaya alışık olsak da mantar bunlardan biri değil ve su ile uzun süre temasından olabildiğince kaçınmakta fayda var. Yapısı gereği süngere benzetebileceğimiz mantarlar, su ile temas ettiğinde hem suyu hem de temizleme işlemi sırasında mantarın üzerinden suyun içine karışan tüm o bilmediğimiz zararlı ve yabancı maddeleri içine hapsedebiliyor. Üstelik bu durum, kurumasını ne kadar beklerseniz bekleyin değişmiyor. Kısacası sizin temizlemek için suyun altında yıkadığınız o mantarlar tam da bu işlem sırasında aslında daha çok kirleniyor, yapısı bozuluyor.

Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır.

Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer. En önemlisi de bakteri miktarı artar; gıda zehirlenmesine kadar yol açabilir.

Yıkanan mantarlar, üzerindeki bakterileri su basıncı ile iç yüzeyine alır. Bu işlem ise bakterili bir mantar hazırlamanıza ve yemenize neden olur. Özellikle de sotede kullanılacak mantarların yıkanması durumunda, pişerken çok fazla nemli olacağından soteniz koyu renkli olabilir. Nemli bezle, kabuğunu soyarak ya da temiz bir fırça ile temizlenen mantarların her zaman daha lezzetli bir tat verdiği söylenmektedir.

Marketlerden alınan paketlenmiş mantarlar dışında doğada kendiniz topladığınız mantarlar çokça çamurlu ya da gübreli olabilir. Bu durumda mantarı iyice temizlemeden tüketmek de sakıncalıdır. Bu gibi istisnai durumlarda mantarı limonlu ve sirkeli suda yıkayıp kağıt havlu ile kurulayabilirsiniz.