Mardin İçli Köfte (Irok) İçin Gerekli Melzemeler Neler?  (6 kişilik)

1 kg yağsız dana kıyma
5 adet kuru soğan
300 gr çiğ köftelik et
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 kg ince bulgur (ismeyt)
1 su bardağı sıvı yağ 

mardin-icli-kofte-irok-gelenekten-gelecege-muhtesem-bir-lezzet-yolculugu (1)-1

Mardin İçli Köfte (Irok) Nasıl Yapılır? 

Soğanlar önce ince ince doğranır ve ardından bir tencere içinde altın rengini alana kadar yağda kavrulur. Sonrasında kavrulan soğanlara kıyma eklenip, birlikte kavrulur. Ocağın üzerinden alındığında içine tuz, karabiber, yenibahar ve doğranmış maydanoz eklenir. Diğer bir kapta, ince bulgur iyice yoğrulur. Üzerine dövülmüş et, kişniş, tuz ve bir yumurta eklenip tekrar yoğrulur. Bu karışımdan mandalina büyüklüğünde toplar yapılır ve ardından içleri oyulur.

mardin-icli-kofte-irok-gelenekten-gelecege-muhtesem-bir-lezzet-yolculugu (1)Oyulmuş bölmelere önce soğanlı kıymalı karışım doldurulur. Sonra ellerle yuvarlanıp, tepsiye dizilir. Son aşamada, bu toplar kızgın ateşte güzelce kızartılır ve servis edilir. Bu özgün tarifle 30-40 arası ırok elde edebilirsiniz. İşte Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan bu tarif, damakları şenlendirecek bir lezzet sunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi