Marka Tescili, işletmelerin ürün ve hizmetlerini diğerlerinden ayırmak ve korumak için başvurdukları yasal bir süreçtir. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Marka başvurusu için gereken belgeler nelerdir? Başvuru süreci nasıl işler ve hangi aşamalardan geçer? İşte, Marka Tescili hakkında merak edilenler ve detaylar...

Marka Tescili Nedir (1)-2

Marka Tescili nedir?

Marka tescili, herhangi bir markanın, ürünün ya da hizmetin ilk kimin tarafından düşünüldüğünü ve tescil ettirildiğini gösteren bir belgedir. Günümüzde markaların korunabilmesi için tescil ettirilmesi gerekmektedir. Doğru bilinen yanlışlardan biri marka ve patentin aynı anlama geldiğidir. Bu iki kavram arasında büyük farklar bulunmaktadır. Marka kullanılmakta olan isim, logo gibi işaretleri korur, patent ise yeni buluşlarınızı koruma amaçlı bir kapsam sağlar.

Marka tescili neden önemlidir?

Marka tescili, bir iş modelinin veya ürünün geliştirme sürecinden itibaren dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Markanın korunması, sınai bir hak olarak tescil edilmesiyle mümkün olur. Bu sayede ileride olası marka ihlallerinde marka hakkının savunulması, ihlalin durdurulması ve önlenmesi, tazminat talep edilmesi, marka hakkını ihlal edenler hakkında cezai işlem başlatılması gibi haklar talep edilebilir. Ayrıca markanın taklit ürünlere karşı korunması, com.tr uzantılı domain alınması gibi pek çok konuda marka tescili büyük önem taşır. Tescilsiz markalar ise genellikle sadece haksız rekabete karşı sınırlı bir koruma sağlayabilirler.

Marka Tescili ne işe yarar?

Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz. Her ölçekten marka için gereklidir ve birçok avantajı bulunur.

Endüstriyel Marka Tescili Nedir?

Endüstriyel tasarım, ürettiğiniz bir ürünün marka ve tasarımını benzersiz kılan tüm niteliklerinin; boyut, şekil, renk, yapısal farklılık gibi tescillenmesi ve korunması işlemidir. Bu işlem, belirli bir ürünün veya markanın diğerleri arasından belirgin bir şekilde fark edilebilir olmasını sağlar.

Marka Tescili Nedir (4)

Marka Tescili için gerekli olan ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun marka tescili için dikkate alınması gereken kuralları şunlardır:

  • Başka bir kurum, kuruluş veya kişi tarafından daha önce başvurusu yapılan veya tescil edilen markalar veya bunlara çok benzer başvurular TPE tarafından kabul edilmez.
  • İfa edilen hizmetin veya üretilen malın kalitesi veya niteliği hakkında yanıltıcı olabilecek markalar da tescil için kullanılamaz.
  • Toplumun her kesimi tarafından kullanılan coğrafi kaynak, cins, tür, gaye veya değer belirten isimler marka olarak tescil edilemez.
  • Meslek gruplarını tanıtmak için kullanılan işaret veya isimler de başvuruda kullanılamaz.
  • Dini değerleri veya simgeleri içeren markalar kullanılamaz.
  • Toplum düzeni ile ahlaka aykırı markaların tescil edilmesi mümkün değildir.

Marka Tescili neleri kapsar?

Marka tescili yapmanın sağladığı en büyük koruma markayı belirten, bilinirliğini sağlayan işaret ya da logonun korunmasıdır. Tescil işlemi bu işaretin yasal olarak tek tarafa yüklenmesidir. Diğer firma, kişi ya da markalar tescillenmiş başka bir markanın herhangi bir tescillenmiş unsurunu kullanamazlar. Tescil işleminin kapsadığı bir diğer alan devretme ve miras bırakmasıdır. Markanın miras bırakılması ya da devredilmesi sadece tescil alan firma ya da kişi tarafından yapılabilir.

Marka Tescil için Marka Tescil Sınıfı nedir?

Marka tescili için doğru marka sınıfını seçmek son derece önemlidir. Ticari markalar farklı ürün ve hizmet türlerini kapsayan 45 farklı sınıfa ayrılmıştır. Her sınıf belirli bir numara ile tanımlanır ve belirli bir mal veya hizmet listesi içerir.Örneğin, "Sınıf 9" elektrikli ve bilimsel cihazları içerirken, "Sınıf 16" kağıt, karton ve bu tür malzemeleri kapsar. "Sınıf 35" ise reklam ve ticari hizmetleri kapsar.

Markanızı tescil ettirirken doğru sınıfı seçmek, markanızın hangi mal ve hizmetlerle birlikte kullanılabileceğini belirler. Yanlış sınıf seçimi marka başvurunuzun reddedilmesine veya markanızın tam korunamamasına neden olabilir.Marka tescili için uygun ticari marka sınıfını belirlemek için Türk Patent Enstitüsü'nün sınıflar listesine bakabilir veya ticari marka hukuku konusunda uzmanlaşmış bir avukattan yardım alabilirsiniz.

Marka Tescili Nerede Yapılır?

Marka tescili Türk Patent Enstitüsü kurumunda yapılır. Başvuru kişi ya da firma (tüzel kişi) tarafından bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil aracılığıyla da yapılabilir. Vekil kullanmak marka tescil ücretlerinde değişiklik olmasına yol açabilir.

Marka Tescili Nedir (1)-1

Marka Tescili nasıl yapılır?

Marka tescili için Türk Patent Enstitüsü (TPE) başvuru yapılabilir. Başvuru, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından şahsen veya aracı firma aracılığıyla yapılabilir. Başvuru süreci, markanın belirlenmesi, hangi sınıflara dahil olduğunun seçilmesi ve başvuru ücretinin ödenmesi adımlarını içerir. TPE, başvuruyu inceler ve uygun bulunması durumunda yayınlar. İtiraz olmadığı takdirde marka tescil edilir ve ilgili belge düzenlenir.

Marka Tescili başvurusu nasıl yapılır?

Marka tescili başvurusu, fiziksel olarak ya da çevrimiçi olarak yapılabilmektedir. Başvuru için ticari işletmeye sahip olma şartı aranmaz; gerçek kişiler de başvurabilir. Her marka için ayrı bir başvuru yapılması gerekir, birden fazla marka için tek başvuru yapılamaz. Başvuru süreci başvuru formu, marka örneği, hizmet listesi, başvuru ücreti belgesi gibi belgelerin sunulmasıyla başlar ve Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından yaklaşık 7-9 ay içinde tamamlanır. Başvuru eksiksizse ve itiraz yoksa, marka tescil edilir ve başvuru sahibine tescil belgesi verilir. Tescil başvurusunun koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır ve sınırsız olarak yenilenebilir. Süresi içinde yenilemeyen markalar hükümsüz sayılır, ancak ek ücretle altı ay içinde yenileme yapılabilir. Markanın kullanılmaması durumunda ise her 5 yılda bir iptal riski bulunur.

Marka tescili neyi korur?

Markanızın özgünlüğünü korur.Marka tescili, tamamen size ait bir marka yaratmanın en önemli hareketlerinden biridir. Tescil işlemi ile markanız, logo ve slogan benzeri faktörler bakımından özgünlüğünü koruyacaktır.

Marka tescili kaç yıl geçerlidir?

Marka tescili almak 10 yıllık koruma sağlar. 10 yıl bittiğinde marka tescilinizi yine uzatmak isterseniz, 6 ay içinde tekrar başvuru yapmanız gerekir.

Marka Tescili Nedir (1)

Marka Tescili için gereken evraklar nelerdir?

Marka tescili için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen belgeler sağlamanız gerekir. Bu belgeler aşağıdaki şekildedir:

Tüzel Kişi (Şirket) için marka tescilinde hangi evraklar gereklidir?

  • Başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren başvuru formu
  • Faaliyet belgesi 
  • Vergi levhası 
  • Vekaletname (Gerekliyse)
  • Marka örneği (logo, imge vb.)
  • Başvuruya konu mal veya hizmetlerin listesi
  • Başvuru ücreti için banka dekontu

GÖZ ATIN: Tüzel kişi ne demek? Tüzel kişi kimlerdir? Gerçek kişi ve tüzel kişi kimdir?

Gerçek kişi için marka tescilinde hangi evraklar gereklidir?

  • Başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren başvuru formu
  • T.C kimlik numarası
  • Vekaletname (Gerekliyse)
  • Marka örneği (logo, imge vb.)
  • Başvuruya konu mal veya hizmetlerin listesi
  • Başvuru ücreti için banka dekontu

Marka tescil başvurusu ne kadar sürer?

Marka tescil başvurusu genellikle 6-8 ay içerisinde sonuçlanır. Fakat herhangi bir itiraz olması durumunda tescil başvuru süresi ortalama 20 aya kadar çıkabilir.

Marka Tescili Nedir (2)

Hangi Markalar Tescil Edilebilir?

Genel olarak, bir markanın ayırt edici olması, yani ürün veya hizmetlerini diğer markalardan ayırt edebilmesi için tescil yaptırabilir. Bu noktada tescil şartlarını sağlayan her marka tescil edilebilir.Genel olarak tescil için uygun olmayan birkaç durum mevcuttur. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Tanımlayıcı markalar: Mal veya hizmetlerin kaynağını belirtmek yerine sunulan mal veya hizmetleri basitçe tanımlayan markalar.
  • Jenerik terimler: Bir ürün veya hizmetin ortak adı olan markalar.
  • Aldatıcı veya kafa karıştırıcı markalar: Sunulan mal veya hizmetlerin niteliği veya özellikleri hakkında tüketicileri yanıltma veya şaşırtma olasılığı yüksek olan markalar.
  • Uygunsuz markalar: Saldırganlık içeren veya uygunsuz olan markalar.

Marka Tescili öncesi araştırma yapmanın önemi ne?

Marka tescili için kararınızı vermeden önce, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak markanızı tescil ettirebilirsiniz. Ancak bu süreçte yapılması gereken önemli bir adım araştırmadır. Bu araştırmanın amacı, marka adınızın veya benzerlerinin önceden kullanılıp kullanılmadığını belirlemektir. Markanızın benzersiz olması, özgün bir isim, logo, tasarım ve slogan içermesi gereklidir. Bu nedenle marka tescili öncesinde detaylı bir araştırma yaparak markanızın yalnızca size ait olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca konuyla ilgili danışmanlık firmalarından profesyonel destek alabilirsiniz.

Marka tescil edildikten sonra adres değişikli yaparsam ne olur?

Marka tescil edildikten sonra eğer hak sahibi bir adres değişikliği yaşadıysa, bunu muhakkak Türk Patent Enstitüsü´ne bildirmelidir. Aksi durumlarda muhatap, yasal hak kayıplarına maruz kalabilir. Adres değişikliğinin bildirimi için marka tescil belgesinin aslı ve adres değişikliği harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Eğer bu değişiklik aracı firma tarafından yapılacaksa da vekâletname başvuruya eklenmelidir.

Marka tescil koruması ne zaman başlar?

Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaptığınız an koruma başlar. Fakat yine de Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmadan markayı kullanmanız bazı risklere neden olabilir.

Marka Tescili Nedir (3)

Uluslararası Marka Tescili Nedir?

Uluslararası marka tescili, tek bir başvuru ile birden fazla ülkede marka koruması elde etmenizi sağlayan bir sistemdir. Bu sayede, markanızın yurtdışında da tescil edilmesini ve korunmasını sağlayabilirsiniz.Markanızı uluslararası alanda tescil ettirmek istiyorsanız, kullanabileceğiniz birkaç seçenek vardır.

Topluluk Marka Tescil Sistemi nedir?

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yalnızca tek bir başvuru ile koruma sağlar. OHIM, ülkelerin tamamında geçerli olan bir sistemdir. İspanya’da yer alan İç Uyum Ofisi yetkili kuruluş olarak bilinir.

Ulusal Marka Tescili nedir?

Avrupa Birliği Topluluk Sistemi veya WIPO olmak üzere toplu tescil sistemlerinden herhangi birisine üye olmayan ülkeler için tek tek marka tescili başvurusu yapılması söz konusudur. Ulusal marka tescili işlemleri farklılık gösterir. Çünkü, ülkeler arasında bulunan karşılıklılık ilkesine göre işlemlerin yürütülmesi söz konusudur.

Bölgesel Marka Tescili nedir?

Birden fazla ülkenin bir araya geldiği sistemi ifade eder. Yalnızca üye ülkeler için geçerli olacak şekilde bir koruma sistemi oluşturulur. Bu duruma bölgesel tescil sistemi adı verilir. Afrika Fikri Haklar Örgütü üyesi ülkeler ya da BENELUX ülkesi üyeler örnek olarak gösterilebilir.

Uluslararası marka tescilinin faydaları nelerdir?

Uluslararası marka tescilinin faydaları:

  • Maliyet tasarrufu: Birden fazla ülkede ayrı ayrı marka tescili yaptırmaktan daha ekonomiktir.
  • Zaman tasarrufu: Tek bir başvuru ile birden fazla ülkede marka koruması elde edebilirsiniz.
  • Kolaylık: Başvuru ve tescil süreci daha kolaydır.
  • Merkezi yönetim: Markanızı tek bir yerden yönetebilirsiniz.

Soru Işareti-1

SIK SORULAN SORULAR

Marka Tescili neden yaptırmalıyım?

Marka tescili ile markanın kimliği yasal olarak koruma altına alınır. Marka adının, hak sahibi olmayan kişi ve kurumlar tarafında kullanılması durumunda, marka tescilini yaptırmış firma sahibi dava açarak itiraz etme hakkını saklı tutar. Böylelikle hem marka itibarının zedelenmesi hem de haksız kazanç elde edilmesi engellenir.

Marka Tescil ücreti ne kadar?

  • Marka Başvuru Ücreti: KDV dahil 1.630 TL, KDV hariç 1.495 TL; toplam maliyet KDV dahil 3.425 TL.
  • Marka Başvuru Ek Sınıf Ücreti: KDV dahil 1.630 TL, KDV hariç 600 TL; toplam maliyet KDV dahil 2.350 TL.
  • Marka Tescil Ücreti (Belge Düzenleme Ücreti): KDV dahil 4.020 TL, KDV hariç 1.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 5.820 TL.
  • Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (3 ve sonrası her sınıf): KDV dahil 1.810 TL, KDV hariç 600 TL; toplam maliyet KDV dahil 2.530 TL.
  • Marka Yenileme Ücreti: KDV dahil 5.010 TL, KDV hariç 1.295 TL; toplam maliyet KDV dahil 6.565 TL.
  • Marka Devir Ücreti: KDV dahil 3.430 TL, KDV hariç 2.000 TL; toplam maliyet KDV dahil 5.830 TL.
  • Marka Tescil Belgesi Sureti Ücreti: KDV dahil 1.670 TL, KDV hariç 1.225 TL; toplam maliyet KDV dahil 3.140 TL.
  • TÜRKPATENT Kararlarına İtiraz Ücreti: KDV dahil 1.510 TL, KDV hariç 3.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 5.710 TL.
  • Marka Yayına İtiraz Ücreti: KDV dahil 640 TL, KDV hariç 3.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 4.840 TL.
  • Marka İtiraza Savunma Fiyatı: KDV dahil olmayan, KDV hariç 3.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 4.200 TL.
  • Unvan ve Nevi Değişikliği Kayıt Ücreti: KDV dahil olmayan, KDV hariç 500 TL; toplam maliyet KDV dahil 600 TL.
  • Marka Başvuru Bölünme Ücreti: KDV dahil 2.420 TL, KDV hariç 1.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 4.220 TL.
  • Adres Değişikliği Ücreti: KDV dahil olmayan, KDV hariç 400 TL; toplam maliyet KDV dahil 480 TL.
  • Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti: KDV dahil 8.770 TL, KDV hariç 1.295 TL; toplam maliyet KDV dahil 10.325 TL.
  • Kullanım İspatı Hazırlanması (Muvafakatname dahil): KDV dahil olmayan, KDV hariç 3.500 TL; toplam maliyet KDV dahil 4.200 TL.
  • Marka Takip ve İzleme (Aylık 500 TL): KDV dahil olmayan, KDV hariç 4.000 TL; toplam maliyet KDV dahil 4.800 TL.

Marka Tescilinin geçerlioOlduğu ülkeler hangileri?

Temmuz 2020 itibariyle Madrid Protokolü’ne 106 ülkenin üye olduğunu söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, 28 Avrupa Birliği ülkesinde geçerli bir marka tescili seçeneği arayanlar, OHIM (AB Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi) aracığıyla başvuru yapabilirler. Ayrıca, Afrika Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi aracılığıyla başvuru yapıldığı takdirde 17 Afrika ülkesinde tek bir başvuru ile tescil imkânı elde edilir. Bir başka deyişle marka tescilinin geçerli olduğu ülkeler, hangi başvuru yönteminin tercih edildiğine göre farklılık gösterir.

Marka Tescili yenilenir mi?

Marka tescili yenilenebilir. 2023 yılı için marka yenileme ücreti 2.450 TL’dir. Koruma süresi biten markanın yenileme ücreti ise 4.560 TL’dir.

Kaynak: HABER MERKEZİ