Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangınlar sonrasında meydana gelen sellerin denizlere alüvyon ve orman toprağı akışına neden olduğunu belirterek, bu durumun denizlerin geleceği açısından en büyük tehdit olduğunu vurguladı. Marmaris Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘İklim Krizi ve Sürdürülebilir Turizm Paneli’nde konuşan Başkan Oktay, devlet, kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin deniz kirliliğine karşı ortak müdahalede bulunması gerektiğini ifade etti.

Oktay, Marmaris Belediyesi olarak çevresel konularda aktif bir rol üstleneceklerini ve özellikle denizlerin geleceğini tehdit eden alüvyon akışını önlemeye yönelik çalışmalara odaklanacaklarını belirtti. Yaşanan sel felaketlerinin ardından denizlere akış gösteren alüvyon ve orman toprağı miktarının olağanüstü boyutlarda olduğuna dikkat çeken Başkan, bu durumun deniz ekosistemini ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Denizlerdeki kirliliğin önemli bir sorun olduğunu belirten Oktay, özellikle İçmeler ve Marmaris körfezlerindeki alüvyon birikimini düşünmek gerektiğini söyledi. Belediye olarak bu sorunla mücadelede aktif rol alacaklarını ve çeşitli bölgelerde gerçekleştirdikleri temizlik faaliyetlerini sürdüreceklerini vurgulayan Başkan, aynı zamanda deniz kirliliğiyle mücadelede tüm kurumlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmanın önemine dikkat çekti.

Oktay, konuşmasında ayrıca, Marmaris'in iklim krizinden büyük oranda etkilendiğini ve yaşanan felaketlerin bu krizin bir parçası olduğunu belirtti. Toplumun bilinçlenmesi ve eğitimle birlikte, bireylerin çevreye daha duyarlı olmalarının önemine vurgu yaparak, "Bu dünya çocuklarımızın, torunlarımızın emaneti ve biz bu bilinçten hiçbir zaman uzaklaşmamalıyız" dedi. Başkan Oktay, doğaya verilen zararın büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu ve bu konuda eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA