Türkiye'nin birçok yerinde Mart ayında yaşanan sıcaklık artışı, göçmen kuşların ve diğer canlıların göçünü ve bitkilerin çiçek açmasını ve meyve vermesini erkenden tetikledi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, bu durumun küresel ısınmadan kaynaklandığını ve çevresel olarak bu duruma hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı.

Son 150-200 yılın en sıcak şubat ayı

Prof. Dr. Başıbüyük, yaptığı açıklamada, "Belki de son 150-200 yılın en sıcak Şubat ayı yaşandı. Bu durum sadece Çukurova bölgesi için değil, tüm dünya için geçerli. Sıcak havalar göçmen kuşların Kuzey Afrika, Mısır ve Nil deltası gibi göç ettikleri yerlerden daha erken göç etmelerine neden oldu. Aynı şekilde, bitki türlerinde de sıcaklığa bağlı olarak erken çiçek açma ve meyve verme gözlemliyoruz." dedi.

Çevresel hazırlık gerekli

Başıbüyük, bu olayın son yıllarda sürekli yaşandığını ve çevresel olarak bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. "Son yıllarda sürekli yaşanan bu durum, iklim krizinin dünya genelinde sürekli yaşanan bir olay haline geldiğini gösteriyor. Mart ayındayız ve daha önce defalarca gözlemlediğimiz bir durum daha var. Mart ayının sonu veya Nisan ayının başında Türkiye'de don olayları yaşanabiliyor. Son yıllarda her sene tekrar eden bu don olayları, canlılar açısından ciddi kayıplara yol açabiliyor." diye konuştu.

Kaynak: İHA