Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, çevre dostu uygulamalarını sürdürerek atık su deşarjı yapan işletmelerin etkisini kontrol altında tutuyor. MASKİ ekipleri, 17 ilçede faaliyet gösteren işletmeleri ve sanayi kuruluşlarını düzenli olarak denetliyor. Bu denetimler, çevreye zarar verebilecek potansiyel sorunları engellemek amacıyla hız kazanıyor.

Son iki yılda, MASKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde atık su deşarjı yapan işletmelere 435 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler tarafından "Çevre Kanunu", "İSKİ Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun", "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" ve "MASKİ Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği" kapsamında yapılıyor.

A W222234 03

Ruhsat Denetim Koruma ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü ekipleri, atık su analiz sonuçlarını belirlenen kanalizasyon deşarj limitlerine uygun bulduklarında Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı (DKKR) düzenliyorlar. Ruhsat alan işletmeler, düzenli olarak endüstriyel nitelikli atık su numunelerini kontrol etmeye tabi tutuluyor. Ayrıca, sadece evsel nitelikli atık su deşarj eden işletmeler için özel bir belge düzenleniyor.

Ekipler ayrıca, kanalizasyon hattı olmayan ve atık sularını foseptik tanklarda toplayan işletmelerin bağlantılarını da denetliyor. Foseptik bağlantıları, yerinde ve projesine uygunluk açısından inceleniyor. Denetimler sonucunda deşarj limitlerini karşılayan işletmelere, MASKİ Genel Müdürlüğü'nün vidanjör hizmetinden yararlanma imkanı sağlanıyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, "17 ilçede sanayi işletmelerinden kaynaklanan atık su kirliliğini önlemek adına yapılan denetimlerle, Atıksu Arıtma Tesislerimizin etkin çalışması sağlanıyor. 2023 ve 2024'ün ilk 5 ayında 435 denetim gerçekleştirildi. Kurumumuz, gelen 62 şikayet üzerine işletmeleri habersiz denetledi ve deşarj sistemlerini kontrol etti. Amacımız, daha temiz bir çevre ve yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışmaktır" şeklinde konuştular.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN