Masterchef'in sevilen tariflerinden şıhıl mahşi, sofraların gözde lezzetlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Arapça "Dolmaların Şahı" anlamına gelen bu eşsiz yemek, izleyiciler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki, şıhıl mahşi nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır ve yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm soruların cevapları ve şıhıl mahşi tarifi...

Masterchef'te Karşımıza Çıkan Şıhıl Mahşi Nedir?

Şıhıl mahşi, Arapça'da "Dolmaların Şahı" anlamına gelen ve özellikle Masterchef gibi yarışma programlarında sıkça karşımıza çıkan enfes bir lezzettir. Bu benzersiz yemek, kabak dolması olarak hazırlanır ve Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alır.

Şıhıl Mahşi Malzemeleri Nelerdir?

Şıhıl mahşi yemeği, aşağıdaki malzemelerle hazırlanır:

  • 8 küçük ve aynı boy kabak
  • 250 g kıyma
  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Sıvı yağ

Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır?

Hazırlık Aşaması

  1. Kabakların sap ve uçları alınır, tırtıklı bıçakla ya da çatalla dışı çizilir ve içleri oyulur.
  2. Bir sos tenceresinde üç parmak sıvı yağ kızdırılarak kabaklar kızartılır.

İç Harcın Hazırlanışı

  1. Ayrı bir tavada 4-5 yemek kaşığı kadar sıvı yağ kızdırılır, yemeklik doğranan soğan eklenerek yumuşayana kadar kavrulur.
  2. Kıyma eklenir ve suyu salıp çekene kadar kavurulur.
  3. Bir yemek kaşığı salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavurulur.
  4. Kişiye göre tuz, karabiber ve kimyon eklenerek karıştırılır.
  5. Nohut eklenir, karıştırılır ve ateşten alınır.

Kabakların Doldurulması ve Pişirilmesi

  1. İç harcı kabakların içine doldurulur.
  2. Kabaklar uygun boyutta bir fırın kabına dizilir.
  3. Bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 yemek kaşığı salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavurulur.
  4. 2 su bardağı su eklenerek karıştırılır.
  5. Sos kabakların üzerine gezdirilir.
  6. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilir.

Şıhıl Mahşi Nasıl Servis Edilir?

Son olarak, şıhıl mahşi üzerine çırpılmış yoğurt gezdirilerek servis edilir.

Püf Noktaları

Yemeğin daha hafif olmasını isterseniz, oyduğunuz kabakları yağlayarak fırında da pişirebilirsiniz.
Tarif için konserve nohut veya önceden haşlayıp buzluğa attığınız nohutları kullanabilirsiniz.
Şıhıl mahşi, hem lezzetiyle hem de yapım aşamasındaki incelikleriyle sofralarınıza farklı bir tat katacaktır. Afiyet olsun!

Kaynak: HABER MERKEZİ