Maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde yeni bir salgın endişesi yaratırken, "Bu virüs nedeniyle kaç kişi hayatını kaybetti?" sorusu kamuoyunda merak konusu olmaya devam ediyor. Çeşitli ülkelerden gelen raporlar, virüsün yayılmaya devam ettiğini ve vaka sayılarının arttığını gösterse de, ölüm oranları konusunda farklılıklar dikkat çekiyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü nedeniyle kaç kişi öldü? İşte detaylar...
Maymun çiçeği virüsü nedeniyle kaç kişi öldü?
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC), Maymun çiçeği virüsü nedeniyle bu yıl başından beri en az 570 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. KDC Sağlık Bakanı Roger Kamba, yaptığı açıklamada, ülkede 2024 yılı başından itibaren 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli Maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini ve bu vakaların 570'ten fazlasının ölümle sonuçlandığını belirtti.
Salgının, Afrika'nın 17 ülkesine yayıldığını vurgulayan Kamba, özellikle 15 yaş altı çocuklar arasında ciddi etkiler yarattığını ifade etti. KDC'de Aralık 2022'de ülke genelinde Maymun çiçeği salgını ilan edilmişti.
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşan bir hastalıktır. Virüs, enfekte kişilerin vücut döküntüleriyle temas, bu döküntülerin bulaştığı eşyaların kullanımı ya da vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabilir.
Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonun ardından 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar ve genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde görülür. Spesifik bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Vakaların çoğu hafif seyretse de, hastalar birkaç hafta içinde iyileşir.
2022 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" adını, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmiştir.