Güncel

MEB'den yeni müfredat yolda! Yeni müfredatta neler olacak?

Abone Ol

Türkiye'nin eğitim sisteminde önemli bir değişim rüzgarı esiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredat taslağı, öğrencilerin bilgi edinme yeteneklerini güçlendirmenin yanı sıra, bu bilgiyi doğru şekilde yorumlama ve kullanma becerilerini de geliştirmeyi amaçlıyor. Yeni müfredatla birlikte, 21. yüzyılın gereksinimlerine daha uyumlu bir eğitim anlayışı benimsenerek öğrencilere daha sağlam bir eğitim altyapısı sunulması hedefleniyor. Kamuoyunun aktif katılımıyla şekillenecek olan bu dönüşüm süreci, eğitimdeki kalite ve etkinliği artırmaya yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

MEB'den yeni müfredat yolda!

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat taslağını kamuoyunun görüşüne sunuyor. Yeni müfredat, beceri odaklı bir yaklaşımla hazırlanmış olup, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren aşamalı olarak hayata geçirilecek. Bakan Yusuf Tekin, taslağın bugün öğleden sonra yayımlanacağını duyurdu. Görüş ve öneriler, "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresinden iletilmeye açık olacak.

Bakan Tekin, "Planımızda bir haftalık askı süresi var. Ancak öneriler yoğun gelirse süreyi uzatabiliriz" dedi.

Yusuf Tekin, "Evrensel ve uluslararası modellerden faydalanarak kendi değerlerimizi de katarak özgün bir model oluşturduk" şeklinde konuştu.

Yeni müfredatın detayları, askı süresinin sona ermesinin ardından yapılacak bir lansman toplantısında paylaşılacak.

Bakan Tekin, yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacağını,"Hazırladığımız program, her kademe için geçerli olacak. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde, yeni müfredat eylül ayından itibaren uygulanacak" dedi.

Yeni müfredatta neler olacak?

Yeni müfredatla birlikte, bilgi edinme odaklı yaklaşımdan beceri kazanımı odaklı bir sisteme geçilecek.

Bakan Tekin, "Bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türü belirledik" açıklamasını yaptı.

"Bizim amacımız, çocuklarımızın zaten bilgiye ulaşma yeteneklerini geliştirmek değil, edindikleri bilgiyi doğru şekilde anlamalarını sağlamaktır" diyen Tekin, temel felsefenin bu olduğunu belirtti.

Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak olan yeni müfredatın detayları merakla beklenirken, bu değişiklikle birlikte öğrencilerin daha donanımlı bir şekilde yetişeceği umudu taşınıyor. Eğitimde dönüşüm adımlarının atıldığı bu kritik süreçte, vatandaşların görüşleri ve önerileri büyük önem taşıyor.