Meclis Başkanlığı, kamuda tasarruf genelgesinin dışında kalarak kendi tasarruf önlemlerini devreye sokuyor. Bu kapsamda, içme suyu ile ilgili değişikliklere gidildi. Peki, Meclis'te damacana su yasaklandı: Bundan sonra şebeke suyu mu arıtılacak? Bu sorunun yanıtı ve daha fazlası haberimizde sizlerle...

Meclis'te bundan sonra şebeke suyu mu arıtılacak?

Tasarruf genelgesinin dışında tutulan TBMM Başkanlığı, kendi tasarruf uygulamalarını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, Meclis'te tüm araçların elektrikli olması hedeflenirken, damacana su yerine şebeke suyu arıtılarak kullanılacak. Resepsiyon ve etkinliklerde ise "sade menü" konsepti benimsenecek.

17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi'nin dışında tutulan TBMM Başkanlığı, kendi tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyuyor. Muhalefet tarafından olumlu karşılanan bu karar sonrasında, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a Meclis’in de tasarruf tedbirlerini uygulaması yönünde çağrılar yapılmıştı.

Enerji Tasarrufu

TBMM Başkanlığı'nın aldığı kararlara göre, enerji, sağlık ve yurt dışı görevlendirmeler gibi alanlarda yeni uygulamalar devreye girecek. Geçen yıl başlatılan araç dönüşümüyle 20 adet Togg marka elektrikli araç alındı ve benzinli araçlar sistemden çıkarıldı, bu sayede %66,7 oranında tasarruf sağlandı. Yeni dönemde, tüm hizmet araçlarının elektrikli araçlarla değiştirilmesi hedefleniyor.

Kağıtsız Parlamento

"Kağıtsız parlamento" projesiyle kağıt kullanımında %60 oranında tasarruf sağlanırken, gelecekte bu oranın %100’e çıkarılması hedefleniyor. Dört ay önce başlatılan "enerji dönüşümü" projesi kapsamında, Meclis yerleşkesinde birçok birimde yenilenebilir enerji kullanılmaya başlandı. Halkla İlişkiler Binası, sera ve basımevinin elektriği güneş enerjisinden sağlanıyor. Yakın zamanda Meclis'in tüm elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerjiden karşılanması planlanıyor.

Yerleşkedeki tüm aydınlatmalar LED lambalarla değiştirilerek %50 enerji tasarrufu sağlandı. Ayrıca, Meclis'te düzenlenen tüm resepsiyon ve etkinliklerde "sade menü" uygulaması başlatıldı ve bu uygulama kalıcı hale getirildi.

Yeni kütüphane ve sergi binası projeleri askıya alınırken, sağlık harcamalarında online kontrol sisteminin daha etkin kullanılması için yeni bir proje başlatıldı. Özel hastanelerle yürütülen sağlık provizyon sistemi, devlet ve üniversite hastanelerine yaygınlaştırılarak %25 tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, zorunlu programlar dışında yurt dışı görevlendirmeler sınırlandırılacak ve yeni personel alımı asgari düzeyde tutulacak.

Gece sulaması

Meclis'te başlatılan tasarruf uygulamaları kapsamında, gereksiz su kullanımını önlemek için kampüs içindeki yeşil alanların sulaması gece yapılıyor. Mutfak ve çay ocaklarında damacana su kullanımı yerine şebeke suyu arıtılarak kullanılmaya başlandı ve bu yöntemin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. TBMM Genel Sekreterliği, yeni tasarruf uygulamalarıyla ilgili genelge çalışmalarını tamamladı. Genelge, kısa süre içinde Meclis'teki tüm birimlere gönderilecek.

Kaynak: Haber Merkezi