Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan enflasyon mesajı: 'Yol haritamızı kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz'

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılında enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemin oluşturmak amacıyla Enflasyon Raporu'nda paylaşılan yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti

Abone Ol

Mücevher İhracatçıları Birliği'nden (MİB) yapılan açıklamaya göre, MİB Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Yakın ile kuyumculuk sektörünün liderleri, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Ankara'da bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik ve TCMB Başkanı Erkan, toplantıda sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, makro dengeleri tesis etme amacıyla çalıştıklarını ve bu süreçte reel sektörü etkileyen önlemlerin yan etkilerini dikkatle izlediklerini ve ilgili sektörlerin ihracat rekabetçiliklerini artırmak için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.

Kademeli ve Kararlı Adımlar ile Yol Haritası Uygulanıyor

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Parasal Sıkılaştırma ve TCMB Politikaları

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı'na gelmesinin ardından politika faizini üç toplantıda yüzde 8.5'ten yüzde 25'e çıkardı. Kademeli ve kararlı parasal sıkılaştırma mesajları verilen karar metinlerinde TCMB Başkanı Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin güçlü bir şekilde başladığını ve bu sürecin kademeli ve istikrarlı bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Kuyumculuk Sektörü ile İlgili Gelişmeler ve Toplantının İçeriği

Toplantıda kuyumculuk sektörünün liderleri, sektörünü etkileyen gelişmeleri ve sorunları paylaştı. Özellikle altın ithalatındaki kotalar ve bitmiş ürün ithalatından ek vergi alınmaması uygulamasının sektör üzerindeki etkileri masaya yatırıldı.

MİB Başkanı Burak Yakın, toplantıda sektörün güncel durumunu ve kuyumculuk sektörünün son yıllardaki rekabet gücünün artışını sunumla açıkladı. Ayrıca, altın ithalatındaki artışın cari açık üzerindeki etkisi ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla alınan tedbirler de toplantıda ele alındı.

Toplantıya kuyumculuk sektörü temsilcileri, iş dünyasının önde gelen isimleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. Toplantıda sektörün sorunlarına çözüm bulmak ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çeşitli konular ele alındı.