Meta, yıllık Connect konferansında artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü "Orion"un ilk çalışan prototipini tanıttı. Şirketin CEO'su Mark Zuckerberg, sahnede metal bir kutudan çıkardığı siyah gözlüklerle ilgili olarak, "Bu, fiziksel dünyanın üzerine yerleştirilmiş hologramlar" ifadelerini kullandı.

Meta Yeni Artirilmis Gerceklik Gozlugu Orionu Tanitti-1

Adeta 'Zaman Makinesi'

Zuckerberg, Orion'u bir "zaman makinesi" olarak tanımlayarak, bu gözlüklerin geleceğe dair heyecan verici bir bakış sunduğunu belirtti. Orion gözlükleri, Meta'nın geliştirdiği özel silikon çiplerle çalışıyor. Kullanıcılar, gözlükler aracılığıyla el hareketleri, ses komutları ve bilek tabanlı sinir arayüzü ile etkileşimde bulunabiliyor.

Gözlüklerin magnezyum alaşımından yapıldığı belirtilirken, Meta'nın bu teknolojiyi gelecekte daha kompakt, şık ve uygun fiyatlı hale getirmeyi planladığı ifade edildi. Ancak, ürünün tüketicilere ulaşmasının 2027 yılına kadar sürebileceği kaydedildi.

Meta Orion Gözlük

Quest 3S'de tanıtıldı

Konferansta, Meta ayrıca yeni yapay zeka (AI) yeteneklerini ve Quest serisinin karışık gerçeklik başlığı olan Quest 3S'yi de tanıttı. Quest 3S, 300 dolardan satışa sunulacak ve fiyat indirimleri ile dikkat çekecek. Ray-Ban ile ortaklaşa geliştirilen Meta akıllı gözlüklerde de yapay zeka destekli QR kod tarama ve Spotify üzerinden müzik akışı gibi yenilikler eklendi.

Daha doğal bir iletişim mümkün

Meta'nın yapay zeka asistanı "Meta AI" ise yeni sesli komutlarla geliştirildi ve aralarına ünlü isimlerin sesleri (Judi Dench ve John Cena gibi) eklendi. Şirket, yapay zekanın kullanıcılarla daha doğal bir etkileşim içinde olacağını düşünüyor.

Meta, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerine milyarlarca dolar yatırmaya devam ederken, 2024 yılı için yatırım bütçesini 37 ila 40 milyar dolar aralığına çıkardı. Ancak, bu yoğun yatırım sürecinde Meta'nın Metaverse birimi Reality Labs, bu yılın ilk yarısında 8,3 milyar dolarlık bir zarar açıkladı.

Kaynak: TRT HABER