Güncel

Mezarda okunacak dua: Kabir ziyaretinde okunacak dualar nelerdir?

Abone Ol

Kabir ziyaretleri, ölen sevdiklerimizi anma ve onlara dualar gönderme geleneğinin bir parçası olarak İslam toplumunda büyük bir yer tutar. Bu ziyaretlerde okunan duaların anlamı ve önemi, inananlar için manevi bir bağlamda çok değerlidir. Peki Kabir ziyaretinde okunacak dualar nelerdir? İşte detaylar...

Kabir ziyaretinde okunacak dualar nelerdir?

Kabir ziyaretleri, İslam dininde önemli bir yer tutar ve bu ziyaretler sırasında okunacak duaların özel bir önemi vardır. Pek çok Müslüman, sevdiklerinin kabirlerini ziyaret ederken hangi duaları okumaları gerektiğini merak etmektedir. Kabir ziyaretinde okunması gereken duaların listesi, duaların anlamları ve nasıl okunması gerektiği gibi konuları kapsayan bu yazı, okuyuculara doğru ve güvenilir bilgiler sunmayı hedeflemektedir.Kabir ziyaretinde okunabilecek birçok dua var. En yaygın okunan dualardan birkaçı şunlardır:

1. Fatiha Suresi:

Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdülillah'i Rabbil alemin.

Errahmanirrahim.

Maliki yevmiddin.

İyyake na'budu ve iyyake nestain.

İhdina's-sırata'l-mustakim.

Sıratellezine en'amte aleyhim.

Ğayril-mağdubi aleyhim ve la'd-dallin.

2. Ayetel Kürsi:

Allahu la ilahe illa huve,

el-Hayyul-Kayyum.

La te'huzuhu sinetun ve la nevm.

Lehu ma fis-semavati ve ma fil-ard.

Men zellezi yeşfe'u indehu illa bi-iznihi.

Ya'lemü ma beyne eydihim ve ma halfehum.

Ve la yuhitune bi-şey'in min ilmihi illa bi-ma şae.

Vesie'a kursiyyuhus-semavati ve'l-ard.

Ve la ye'udhuhu hifzuhuma.

Ve huve'l-Aliyyul-Azim.

3. İhlas Suresi:

Kul huvallahu ahad.

Allahu's-samedu.

Lem yelid ve lem yulede.

Ve lem yekun lehu kufuven ahad.

4. Felak ve Nas Sureleri:

5. Yasin Suresi:

6. Amme Suresi:

7. Bakara Suresi'nin son 2 ayeti:

Amenerrasulu bima unziile ileyhi min Rabbihil ve'l-mu'minun, kullun aamene billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusulihi, la nuferriku beyne ehadin min rusulihi, ve kalbu, sami'na ve ata'na, ğufraneke Rabbena ve ileykel-masir.

8. Kabir Duası:

"Esselamü aleyküm ya ehl-i dar-il kavm-il mü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun. Allahumme'firli ve lihum ve liman sebaka minel mü'minin ve'l-mü'minat. Ve's-selamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu."

9. Salavat-ı Şerife:

Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed.

Sünnete uygun şekilde ziyaretinde bulunmak için abdest alınır. Kabir ziyaretine geldiğiniz vakit, yer müsait ise, kıbleyi arkaya gelecek şekilde, kaybetmiş olduğunuz meyyitin yüzüne karşı oturup selam verilir.

* Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir, değerlidir. (Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz)
 
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.

* Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır)."
 
* Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur. Ardından, "Allahümme rabbel-ecsadilbaliyeh, vel-ızamin nahire-tilleti harecet mineddünya ve hiye bike mü'minetün, edhıl aleyha revhan min indike ve selamen minni" duasını okumalıdır.

Kabir ziyaretinde dua okurken şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Dua içtenlikle ve samimi olarak okunmalıdır.
  • Duanın anlamı bilinerek okunmalıdır.
  • Dua okurken sessiz olunmalı ve diğer ziyaretçiler rahatsız edilmemelidir.Kabir ziyaretinin asıl amacı, vefat eden yakınlarımızı anmak ve onlar için dua etmektir. Bu nedenle dua okumanın yanında, onlarla güzel anılarımızı da yad edebiliriz.