Yaşam

Mide yanması neden olur? Mideye hangi yiyecek ve içecekler dokunur?

Pek çok vatandaş mide yanmasından şikayet ediyor. Merak edilen mide yanması neden olur, Mideye hangi yiyecek ve içecekler dokunur sorularını sizin için cevapladık

Abone Ol

Mide yanması neden olur?

Mide yanması, genellikle reflü hastaları arasında yaygın bir sorundur. Bu durum, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu meydana gelir ve sindirim sistemi problemlerinin bir belirtisi olabilir. Bazı yiyecek ve içecekler ise mide yanmasını artırabilir.

Mideye hangi yiyecek ve içecekler dokunur?

1. Yağlı ve Kızartılmış Yiyecekler: Yüksek yağ içeriği mide boşalmasını yavaşlatabilir ve mide asidinin yemek borusuna kaçma riskini artırabilir.

2. Çikolata: Çikolata içerisindeki teobromin, gevşek özofageal sfinkteri etkileyebilir. Aynı zamanda çikolata kafein içerdiği için ölçülü tüketim önerilir.

3. Asitli ve Baharatlı Yiyecekler: Turunçgiller (portakal, limon), domates ve baharatlı yiyecekler mide asidini artırabilir.

4. Kafeinli İçecekler: Kafein, mide asidi üretimini artırabilir ve alt özofageal sfinkterin gevşemesine yol açabilir. Eğer mide yanması yaşanıyorsa kahve tüketimine dikkat edilmelidir.

5. Alkol: Alkol özofageal sfinkteri gevşetebilir ve mide asidinin yemek borusuna kaçma riskini artırabilir. Özellikle uyumadan önce tüketilen alkollü içecekler mide yanmasına neden olabilir.

6. Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak mideyi tahriş edebilir ve mide yanmasını tetikleyebilir.

7. Süt Ürünleri: Yağlı süt ürünleri veya yüksek yağ içeren peynirler mide yanmasını artırabilir.

8. Aşırı Yağ ve Margarin İçeren Hamur İşleri: Un ve yağ içeriği yüksek hamur işleri, mide başta olmak üzere vücut sağlığı için de uygun olmayabilir. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.