Mevcut Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yeme içme hizmeti sunan işletmelerde toplanan bahşişler, işveren tarafından çalışanlara dağıtıldığında ücretin bir parçası olarak kabul edilip gelir vergisine tabi tutuluyor. Kartlı ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte bahşişler de yemek bedeline eklenerek kartla ödeniyor ve bu ödemeler KDV’ye dahil ediliyor.

Sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili diğer bakanlıklarla birlikte çalışarak dünya örneklerini inceledi. İncelemeler sonucunda, kartla yapılan bahşiş ödemelerinin KDV matrahına dahil edilmediği tespit edildi.

Hazırlanan yeni taslak düzenlemeye göre, bahşiş ödemeleri hizmet bedelinin yüzde 10’unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde ayrı gösterilecek. Bu gelirler banka hesabında toplanarak tamamen çalışanlara dağıtılacak ve asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar olan kısım yüzde 10 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi olacak. Bahşiş ödemeleri hizmet bedelinden ayrı gösterildiği sürece KDV’ye tabi olmayacak.

Düzenleme, yeme içme sektöründeki tüm işletmeleri kapsarken, paket servis ve otel gibi konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimlerini de içine alacak. Bu işletmeler, fatura ve benzeri belgeleri düzenlemek koşuluyla kapsamda yer alacak.

Ayrıca, iş ve sosyal güvenlik mevzuatında sigorta primi ve kıdem tazminatları açısından da destekleyici düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.

Motokuryeler için ise defter tutma zorunluluğu kaldırılacak. Motokurye faaliyetlerinden doğan kazançlar tevkifat usulüyle vergilendirilecek. Kuryeler, bir işverene bağlı olarak çalıştıklarında elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Bağımsız olarak çalıştıklarında ise ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve KDV’ye tabi tutuluyor. Türkiye genelinde 126 bin 112 motokurye ticari kazanç mükellefi olarak faaliyet gösteriyor.

Yeni düzenlemeyle, motokuryeler için defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülüklerin yerine daha kolay bir vergilendirme sistemi getirilecek. Ticari kazanç mükellefi motokuryeler için yapılan ödemelerden belli bir oranda tevkifat yapılacak ve yıllık gelirleri 3 milyon lirayı aşmadığı sürece tevkifat nihai vergi olarak kabul edilecek. Bu uygulamaya geçen motokuryeler defter tutma, belge düzenleme ve beyanname verme zorunluluklarından muaf tutulacak ve hizmet ifaları KDV’den istisna olacak.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz.  Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA