Yaşam

Muazzez İlmiye Çığ kimdir, neden öldü?

Dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından ve Türkiye'nin ilk Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti. Buacı haber bilim dünyasında büyük bir üzüntüye neden oldu. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir, neden öldü? İşte, konu ile ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Abone Ol

Sümeroloji alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Bu acı haber bilim dünyasını ve sevenlerini yasa boğdu. Sümer, Akad ve Hitit tabletleri üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen Çığ hakkında birçok detay merak ediliyor. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir, neden öldü? Konu ile ilgili tüm detayları haberimizden okuyabilirsiniz...

Ölüm haberini Kaynak Yayınları, "Son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik" sözleri ile duyurdu.

Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi. Çığ Çorum’da ilkokula başlamıştır.

Bursa’ya taşındıktan sonra Bizim Mektep isimli özel bir okula devam etmiştir. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu. Babası gibi öğretmenlik yapmak için Eskişehir'e atandı. Burada 4.5 yıl çalıştı.

Atatürk’ün emri ile kurulmuş olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne 1936 yılında kaydoldu. Burada Nazi Yönetiminden kaçıp gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit Dili ve Kültürü alanında ders aldı. Prof.Dr. Benno Landsberger’den ise Sümer ve Akad Dilleri dersleri almıştır.

1940'ta diplomasını aldıktan sonra, Antik Şark Eserleri Müzesi'nde on yıl sürecek kariyerine, kurumun arşivlerinde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak başladı.

1960'ta Heidelberg Üniversitesinde 6 aylık bir çalışma yaptı. 1965'te Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekliye ayrıldı.

Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da "Tarih Sumer'de Başlar" adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.

Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile 1940 ve 1983 yılları arasında evli olan Muazzez İlmiye Çığ'ın 2 kız evlat sahibi.

Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti.

Muazzez İlmiye Çığ Neden Öldü?

Çığ, Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören 1914 doğumlu Sümerolog ve akademisyen Çığ, yoğun bakıma alınmıştı. 

Çığ, doktorların müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

Ölüm haberini, Kaynak Yayınları "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun." şeklinde ile duyurdu.