Bu yıl 19 Temmuz Çarşamba günü kutlanacak olan Hicri Yılbaşı, yani Muharrem ayı başlangıcı Müslümanların dini anlamda yeni bir döneme girişini simgeliyor. Dini yönden özel bir öneme sahip olan bu ay, İslam aleminin ibadetlerle ve dualarla geçirdiği bir dönem oluyor. Diyanet'in önerileri ve bilgilendirmeleriyle beraber, Muharrem ayında yapılacak ibadetler, kılınacak namazlar, okunacak dualar ve çekilecek zikirler hakkında bilinmesi gerekenlerle alakalı bilgileri derledik.

2023-muharrem-ayi-ne-zaman-baslayacak-asure-gunu-2023te-ne-zaman1

Muharrem Ayı Ne Zaman?

Hicri takvimde Muharrem ayı, 1 Muharrem ile başlar ve bu tarih, Hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Bu mübarek ay, ilahi rahmet ve bereketin coştuğu ve bollaştığı bir zaman dilimidir. Diyanet'in belirlemiş olduğu takvime göre 2023 yılında Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlayacak.

2023-muharrem-ayi-ne-zaman-baslayacak-asure-gunu-2023te-ne-zaman7

Aşure Günü Ne Zaman?

Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Bu özel gün, Kerbela hadisesinin anıldığı ve aşure pişirilip dağıtıldığı bir dönem olarak bilinir.

muharrem-ayi-ibadetleri-nelerdir-muharrem-ayinda-hangi-dualar-okunur-hangi-namazlar-kilinir1

Muharrem Ayı Namazı Var mı?

Muharrem ayında özel bir nafile namaz kılınması konusunda sahih kaynaklarda herhangi bir rivayet bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, mübarek günlerde ve gecelerde kaza namazları olanların bu namazları kılmaları önerilir. Ayrıca, Kur'an okumak ve anlamak, dini eserlerden istifade etmek ve zikirle meşgul olmak da unutulmamalıdır. Muharrem ayında oruç tutmanın ise faziletli olduğu belirtilir. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında - yani 13, 14, 15'inci günlerinde veya 9, 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.

muharrem-ayi-ibadetleri-nelerdir-muharrem-ayinda-hangi-dualar-okunur-hangi-namazlar-kilinir3

Muharrem Ayının Onuncu Günü: Aşure Günü

Muharrem ayının onuncu gününe Aşure Günü denir ve bu günün orucunun önceki yılın küçük günahlarına keffaret olacağı rivayet edilir. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Aşure günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım." demiştir. Bu nedenle, Aşure Günü'nde oruç tutmak ve bunu öncesine veya sonrasına bir gün ekleyerek uygulamak sünnet olarak kabul edilir.

Kaynak: Haber Merkezi