Müslüman ülkelerin bütünleşmesi

Abone Ol

11 Kasım 2024’te Riyad’da Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi toplandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu toplantıda idi.

Daha yakın bir zamana kadar bu tür toplantılarda bu ikilinin bir araya geldiği görülmemişti.

Suudi Arabistan Kralı Muhammed Bin Salman, açılış konuşmasında sadece Filistin’den değil, aynı zamanda İran ve Hizbullah’ı desteklemenin gerekliğinden söz etti. Bu da bir sansasyondur, çünkü Suudi Arabistan ve İran yakın zamana kadar düşman olarak görülmekteydi. Tabii ki bu Hizbullah için de geçerliydi.

Muhammed bin Selman konuşmasında Filistin’in varlığının değil aynı zamanda İslam’ın Mekke’den sonra ikinci kutsal mekanı olan Mescid-i Aksa’nın kaderinin de söz konusu olduğunu söyledi.

7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’i isgal etme operasyonuna “Mescid-i Aksa tufanı” adı verildiğini,

 bu türbenin üzerinde belirlenen tehditle meşrulaştığını hatırlayalım.

Bu durum, Filistinlilerin yok edilmesini, hatta Şam’la birlikte Suriye’nin ele geçirilmesi gerektiğini açıkça ilan ediyordu.  

Amerika’da Trump’un seçilmesinin ardından cesaretlenen Bezalel Smotrich, Batı Şeria’daki Filistinlileri yok etmeye başlamanın gerektiği iddiasını doğruladı.

Evet bu, İslam dünyası için ne anlama geliyor? Bütünleşmek ve Müslümanların potansiyelini bütünleştirmek.

Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Endonezya, Pakistan, Mısır gibi ülkeler tamamen bağımsız ama hiçbir ülke herkesi birleştirme misyonunu üstlenmiyor. Yani İslam dünyasını konsolide etmek için yeni bir projeye ihtiyaç var.

Bu Riyad’da yaşananlar tarihe bir dönüm noktası olarak geçebilir. Tarihçilere göre bu “Çok kutuplu dünya bağlamında İslam kutbunun oluşumunun başlangıcı” olarak adlandırılacak.

Bu birleşme siyonist İsrail ve kolektif Batının ölümcül meydan okumasına karşı birleşme olarak görülüyor. 

**

Donald Trump’un, Amerika’da tekrar Başkan seçilmesi ile Rusya ve Ukrayna savaşının ne olacağı konuşulmaya başlandı. Bu durum Rusya ve Ukrayna’da son günlerde konuşulan bir konu, bazılarına göre bu savaşın tamamen bitmesi istenmekte. Bu, iki ülke halkının da görüşü. Rusya’da bazı görüşler var. “Batı’nın önünde diz çökmekten” bahsedenler de var ama Rus halkının bir kısmı da bu savaşın bitmesinden yana. Ukrayna’ya gelecek olursak ordunun çoğunluğu ve halkın tamamı bu savaşın bitmesini istiyor. Dış ülkelerde olan Ukrayna vatandnaşları, memleketlerine dönmek için sabırsızlanıyor. Bunun yanında Ruslar da var. Askerlikten kaçan birçok genç ülkelerinde savaşın bitmesi ile dönüş yolunu aralayacaklar.

Fox New, Trump’ın müzakereler için Ukrayna’ya özel bir elçi atayacağını bildirdi. Savaş kötü bir şey ama insanlar ölüyor, birçok kişi evlerini terk ediyor, acılar çekiyor buna son verilmeli.

**

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin konser harcamalarının incelemeye alınmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konser harcamaları da incelenmeye başlanmış. Bu, hükümetin normal bir araştırması, iki kentin belediye başkanları Cumhurbaşkanlığına aday olunca daha nelere tanık olacağız, birçok soruşturma bu belediyeleri bekliyor.