Muş'un yaz aylarında sunduğu cazibeyi keşfetmek isteyenler için hazırladığımız liste, Ağustos ayında ziyaret edilmesi gereken 10 özel noktayı içeriyor. İşte, Muş'ta Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer...

Muş'ta Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer

Tarihi Murat Köprüsü

Muş'un Murat Nehri üzerinde yer alan Tarihi Murat Köprüsü, 13. yüzyılda Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. 143 metre uzunluğunda, 4.77 metre genişliğinde ve 16-18 metre yüksekliğinde olan bu köprü, 12 gözlü bir yapıya sahiptir. Zamanla çeşitli restorasyonlar geçirmiş ve 1871'deki restorasyonuyla mevcut halini almıştır. Köprü, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Üzerinde yürüyebilir, çevresinde piknik yapabilirsiniz.

Muş Müzesi

1937 yılında inşa edilmeye başlanan ve 1938'de tamamlanan Atatürk İlkokulu binası, 2021 yılında Muş Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze, Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar geniş bir tarihsel dönemden eserler sunar. Arkeolojik ve etnografik sergilerin yanı sıra Sultan Alparslan ve Malazgirt Zaferi'ne adanmış bölümlerle zenginleştirilmiştir. Giriş ücretsizdir ve müze Pazartesi günleri kapalıdır, diğer günlerde 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Malazgirt Kalesi

Malazgirt'te yer alan bu kale, Bizanslılar tarafından 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Eski İslam ve Bizans dönemlerinde savaşlar görmüş ve siyah sert taşlardan yapılmıştır. Kale, iki paralel surla eski yerleşimi çevreler ve dış kale kısmı sağlam kalmışken iç kale kısmı günümüze pek ulaşmamıştır. Her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Hacı Şeref Camii

Muş'un merkezinde, 17. yüzyılda inşa edilen Hacı Şeref Camii, Selçuklu yapısı Aslanlı Han içinde yer alır. Ana mekanı kare planlıdır ve yanlarda basık kubbeler bulunur. 1902'de eklenen minaresi ve 1997'de eklenen son cemaat yeri ile cami, Muş'un önemli tarihi yapılarından biridir.

Kutsal Havariler Manastırı

Muş'a bağlı Kepenek köyünde yer alan bu manastır, 4. yüzyılda Aziz Aydınlatıcı Grigor tarafından kurulmuştur. 11. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş ve 1791'de yeniden inşa edilmiştir. 1915'te tahrip olmuş ve günümüzde harabe halde kalmıştır. Manastırın çevresinde kışın ulaşım zor olabilir, yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olabilir.

Ulu Camii

Muş’un merkezindeki Ulu Camii, 14. yüzyılda eski bir Ermeni kilisesinin üzerine inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı cami, ortada bir kubbe ve yanlarda beşik tonoz örtüsü ile dikkat çeker. Minaresi 1966'da yıkılmış, 1968'de yeniden yapılmıştır.

Haspet Kalesi

Muş merkezinde bulunan Haspet Kalesi, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şu an kalan duvarları ihtişamlıdır ve kale, Muş'un etkileyici manzarasını sunar. Restorasyon çalışmaları planlanmaktadır.

Güzeldağ Kayak Merkezi

Muş şehir merkezine 10 km mesafede bulunan Güzeldağ Kayak Merkezi, 1100 metre yükseklikte ve 2.5 kilometre uzunluğunda bir piste sahiptir. Ayrıca 1400 ve 1600 metre uzunluğunda iki ek pist daha bulunmaktadır. Kayak merkezi, kış sporları için ideal bir mekan olup, hafta içi ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Alaeddin Bey Camii

10.yüzyılın başlarında yapılan Alaeddin Bey Camii, Muş'un tarihi camilerinden biridir. Kare planlı, dokuz nefli ve büyük bir kubbe ile örtülüdür. Caminin minaresi 1968'de yeniden inşa edilmiştir. Yakınlarda park sorunu olabilir, bu yüzden araç yerine yürüyerek gelmek daha uygun olabilir.

Kaz Gölü

Muş'un Malazgirt ilçesinde bulunan Kaz Gölü, doğal güzelliği ve etkileyici manzarasıyla dikkat çeker. Tuzlu ve acı suya sahip olan göl, birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Gölün çevresi yürüyüş ve piknik için uygundur.

Kaynak: HABER MERKEZİ