NASA, 2030 yılında kullanımdan kaldırılacak Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) imha etmek için yeni bir plan açıkladı. Ajans, istasyonu Dünya atmosferine yönlendirmek için kullanılacak yeni bir uzay aracı için uzay firmalarından teklifler istedi.

16 ülkenin ortaklığıyla oluşturulan, 1998 yılından beri faaliyette olan Uluslararası Uzay İstasyonu, yıllardır insanlığın uzay macerasında ilerlemesi için çok önemli deneylere ev sahipliği yaptı. NASA ve uluslararası ortakların çoğu, 2030’dan itibaren ISS’in astronotları güvenli bir şekilde ağırlamaya devam edemeyecek kadar eskimiş durumda olacağı için kullanımına son vermeyi planlıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu imha edilecek

NASA, ISS'i imha etmek için iki seçeneği değerlendirdi. İlk seçenek, istasyonu daha yüksek bir yörüngeye çıkarmaktı. Ancak bu, çok fazla enerji gerektireceği ve uzay aracında strese neden olacağı için uygulanabilir değildi. İkinci seçenek ise, istasyonu atmosfere kontrollü bir şekilde düşürmekti. Bu şekilde istasyon yanacak ve hayatta kalan herhangi bir parça ıssız bir okyanus bölgesine düşecekti.

Başlangıçta istasyonu istenen yörüngeye itmek için bir dizi Rus yapımı “Progress” uzay aracı kullanılması planlandı. Ancak ajans, bu seçeneğin işe yaramayacağını ve Rusya'nın 2030’u dahi beklemeden 2028'de istasyonu terk etmeyi planladığını belirterek yeni bir plan geliştirdi.

NASA, yeni plan kapsamında Amerikan şirketlerinden istasyondaki yörüngesi bozulduktan sonra son deorbit aşaması için Birleşik Devletler Deorbit Aracı’nın (USDV) geliştirilmesini istedi. Yeni aracın, mevcut bir uzay aracının modifikasyonu veya tamamen yeni bir tasarım olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi