NASA, Pasifik adalarında deniz seviyelerinin önümüzdeki 30 yıl içerisinde geri dönüşü olmayan bir biçimde yükseleceği konusunda önemli bir uyarıda bulundu. Ajans, bu artışın etkilerinin ülkelere göre değişkenlik gösterebileceğini belirterek, bazı ülkelerde yılda birkaç kez sel olayları yaşanabileceğini, diğerlerinde ise yılın neredeyse yarısında su altında kalma sıklığına eşdeğer sel olayları ile karşılaşılabileceğini açıkladı.

KALICI OLABİLİR

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), deniz seviyesinin Tuvalu, Kiribati ve Fiji gibi Pasifik ada ülkelerinde önümüzdeki 30 yıl içinde en az 15 santimetre yükselebileceğini vurguladı. Bu durumu araştıran deniz seviyesi analiz ekibi, bazı ada ülkelerinin talebi üzerine Pasifik Okyanusu’ndaki deniz seviyelerinin durumunu inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, sera gazı emisyonlarının değişmesinden bağımsız olarak deniz seviyesinin bu şekilde yükselmesinin kalıcı olacağı ifade edildi.

OLASI SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Beklenen deniz seviyesi yükselmesinin etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterecek. Bazı bölgelerde yılda birkaç kez sel yaşanırken, diğer bölgelerde ise neredeyse yıl boyunca sürekli su altında kalma riskiyle karşılaşılabileceği vurgulandı. 2050 yılına kadar neredeyse tüm Pasifik ada ülkelerinin sel riski artacak; özellikle Tuvalu ve Kiribati gibi yerlerde, yıllık ortalama sel sayısının 5’ten 25 ve 65’e kadar çıkabileceği belirtildi.

“İNSANLIK TARAFINDAN YARATILAN BİR KRİZ”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 27 Ağustos'ta düzenlenen 53. Pasifik Adaları Forumu’ndaki konuşmasında, iklim değişikliğinin neden olduğu su seviyesi yükselişinin Pasifik ada ülkeleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Fosil yakıt kullanımının çevreye salınan karbon emisyonlarını artırarak su seviyelerindeki yükselişi hızlandırdığını belirten Guterres, “Yükselen deniz seviyeleri, tamamen insanlığın yarattığı bir krizdir” dedi.

Kaynak: AA