Necdet Adalı Olayı, Adalı'nın militan faaliyetleri ve siyasi mücadeleleri etrafında gelişen bir dizi olaylar zincirini ifade ediyor.  Peki, Necdet Adalı kimdir? Necdet Adalı olayı nedir? İşte detaylar...

Necdet Adalı kimdir?

Necdet Adalı, 22 Ağustos 1958'de Etimesgut, Ankara'da doğmuş bir Türk Marksist militanıdır. 10 Temmuz 1977'de bir kahvehaneyi basarak iki kişiyi öldürmüş ve bir kişiyi ağır yaralamıştır. Bu eylemi nedeniyle 2 Ekim 1979'da idama mahkûm edilmiştir. 12 Eylül Darbesi sonrasında idam edilen 15 sol görüşlü mahkûmdan biridir.

Yargılama Süreci

Adalı'nın yargılaması sırasında, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Askerî Savcılığı, 10 Temmuz 1977'de İsmetpaşa'da bir kahveyi basarak sağ görüşlü Mehmet Ali Gözleme ve Sıtkı Aydın'ın ölümlerine neden olmalarını gerekçe göstererek idam cezası talep etmiştir. 2 Ekim 1979'da Askerî Mahkeme, Necdet Adalı ve diğer sanıkları ölüm cezasına çarptırmış, diğer iki sanığı ise onar yıl ağır hapis cezasına mahkûm etmiştir. Adalı'nın ve diğer sanıkların, olay günü bir taksiyi gasbedip kahvehaneye girdikleri ve silahla ateş ederek iki kişiyi öldürdükleri belirtilmiştir.

İnfaz Süreci

Adalı'nın idam kararı, 16 Temmuz 1980'de Askerî Yargıtay tarafından onaylanmış ve 26 Temmuz 1980'de başbakanlığa, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilmiştir. 3 Ağustos 1980'de avukatları kararın yeniden değerlendirilmesi için başvuruda bulunmuş ancak 6 Ekim 1980'de Millî Güvenlik Konseyi tarafından infazı onaylanmıştır. Adalı, 7 Ekim 1980'de sabaha karşı idam edilmiştir. Aynı gün sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu da idam edilmiştir. Bu idamlar, 12 Eylül Darbesi dönemindeki ilk infazlardır.

Ölümünden Sonra

Necdet Adalı'nın infazı sırasında Sıkıyönetim Mahkemesi hâkimi olan Ali Fahir Kayacan, Adalı'nın suçlu olduğunu daha sonra Aslan Törer isimli sanığın ifadesinde belirttiğini öne sürmüştür. İdam kararları ve infaz süreci üzerine, emekli albay hâkim Hamdi Sevinç, Adalı'nın idamının önceden belirlenen bir karar süreciyle yürütüldüğünü ve dosyanın TBMM'den geçmeden önce askerî savcılıkta onaylandığını ifade etmiştir. Sevinç, idam kararlarının askıya alınması talebinin reddedildiğini belirtmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ