Kayserililerin sofralarında olmaz olmaz olan, sıklıkla pişirilen kıyma harcının lezzetiyle ve lavaşının inceliğiyle bilinen Kayseri Yağlaması görüntüsüyle de iştah kabartıyor. Bu Kayseri Yağlamasının nasıl yapılıdığı ve malzemelerin ne olduğunu merak ediliyor. Peki Kayseri Yağlamasının tarifi nedir? Nasıl yapılır?

Maxresdefault (29)-1

Kayseri Yağlaması Nasıl Yapılır?

Kayseri Yağlamsının lavaşı için malzemeler; 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 5 su bardağı un. İç harcı için malzemeler; 500 gram kıyma, 2 adet soğan, 2 adet yeşil biber, 2 adet kırmızı,  biber, 2 adet domates, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon. Yapılışı; Yoğurma kabına un, maya, tuz ve şekeri alın. Karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Üzerine süt, su ve sıvı yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp temiz bir bezle örtün ve yaklaşık 40 dakika mayalanmaya bırakın. Yapışmaz tavaya kıymayı alın ve kavurun. Kıyma suyunu çekip rengi dönene kadar karıştırın. Kıyma suyunu çektiğinde üzerine zeytinyağı ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyene kadar kavurmaya devam edin. Doğranmış soğan, sarımsak, kırmızı ve yeşil biberi ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar kavurun. Salça, karabiber, kimyon, pul biber ve tuzu ilave edip karıştırın. Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri tavaya ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak sıcak suyu ekleyin ve harcı kısık ateşte, kıyma suyunu çekene kadar 8-10 dakika pişirin. Pişirdiğiniz lavaşı geniş bir tabağa alın. Üzerine bir kaşık kıymalı harç koyarak eşit şekilde yayın. Lavaşları kıymalı harç ile üst üste gelecek şekilde kat kat yerleştirin. Harç bitene kadar bu işlemi devam ettirin. Üzerine yoğurdu (sarımsaklı ya da sarımsaksız) gezdirin ve dilimleyerek servis edin.

Kaynak: haber merkezi