Bilim ve Teknoloji

Netlik kazandı: 2024 'en sıcak yıl' oldu

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2024 yılı kayıt altına alınan en sıcak yıl olmaya hazırlanıyor

Abone Ol

Copernicus'un yayımladığı verilere göre, 2024'ün ilk 10 ayında küresel ortalama sıcaklık anomalisi, 1991-2020 dönemi ortalamasının tam 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü. Bu oran, şimdiye kadarki en yüksek değer olarak kaydedildi ve 2024'ün "en sıcak yıl" unvanını şimdiden garantiledi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu gelişmenin iklim kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ettiğini belirtti. Burgess, Bakü'de 11-22 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) toplantısını hatırlatarak, bu verilerin konferansın hedeflerine ulaşmasını hızlandırıcı bir rol oynaması gerektiğini ifade etti.

Copernicus'un açıklamasında ayrıca, Ekim 2023'ten sonra kaydedilen en sıcak ikinci ekim ayının geçen ay yaşandığına dikkat çekildi. Kasım 2023 ile Ekim 2024 arasındaki 12 aylık dönemde ise küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasını 0,74 santigrat derece aşarak yeni bir rekor kırdı.

Copernicus Nedir?

Copernicus, Avrupa Komisyonu tarafından yönetilen ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Avrupa Meteoroloji Uydularından Yararlanma Örgütü (EUMETSAT) gibi kuruluşlarla ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği'nin Dünya gözlem programıdır. Program, çevre yönetimini geliştirmek, iklim değişikliğinin etkilerini anlamak ve azaltmak ile sivil güvenliği sağlamak için yüksek kaliteli ve erişilebilir veri sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca Copernicus, AB'nin uzay politikası çerçevesinde, Yer Gözlemi, Uydu Navigasyonu, Uzay Araştırmaları ve İnovasyon alanlarında sürdürülebilir çözümler geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu kapsamda, kritik altyapılara yatırım yaparak küresel ölçekte çevresel ve sosyal problemlere çözüm sunmayı hedefliyor.