Güncel

Nişasta Sanayicileri Derneği'nden nişasta bazlı şeker hakkında açıklama

Nişasta bazlı şeker hakkında Nişasta Sanayicileri Derneği'nden açıklama yapıldı

Abone Ol

Yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan haberlerde yer alan 'olumsuz' ifadelere karşı Nişasta Sanayicileri Derneği'nden (NİSAD) açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle içerisinde yüksek fruktozlu mısır şurubu, sakarin veya sukraloz bulunan şekerli içecekler, bağırsaklarda zararlı bakteri oluşumunu teşvik edebilir. Bu, obezite ve diyabet riskini artırabilir.” ifadelerine haberlerde yer verilmektedir. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (1) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (2)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. 

REFERANSLAR

1. Klurfeld D, Foreyt J, Angelopoulos T, Rippe J. “Lack of Evidence for High Fructose Corn Syrup as the Cause of the Obesity Epidemic.” (Accepted, International Journal of Obesity, advance online publication, doi:10.1038/ijo.2012.157, 18 September 2012.)
2. WHO (2003). Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases: Technical report 916.