Owen Willians Richardson, İngiltere’nin Yorkshire bölgesinde, Dewsbury’de doğdu. Batley Grammar School’da alığı eğitimin ardından Trinity College Cambridge’e devam etti ve Doğa Bilimleri’nde Onur Derecesi elde etti. Sonrasında, 1904 yılında University College London’dan Fahri Doktor ünvanı aldı.

Owen Willians Richardson, termiyonik emisyon üzerine yaptığı önemli çalışmalar sayesinde 1928 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen bir fizikçidir. Kendisi ayrıca fotoelektrik ve giryomanyetik etkinin anlaşılmasına önemli katkılar sağlamıştır.

 

Fotoelektrik etki ve Owen Richardson

Fotoelektrik etki, bir metalin ışığa maruz kaldığında elektron yaymasıdır. Saygıdeğer fizikçi Richardson yaptığı araştırmalar sonucunda yayılan elektronların enerjisinin ışığın frekansıyla orantılı olduğunu, ancak yoğunluğuyla orantılı olmadığını göstermiştir. Bu gelişme, onun ışığın kuantum teorisini ortaya çıkarmasına yol açmıştır; bu teori daha sonra Albert Einstein tarafından doğrulanmıştır.

Giryomanyetik etki nedir?

Yüklü bir parçacığın manyetik momentinin açısal momentumuyla orantılı olma özelliğine giryomanyetik etki denmektedir. 1908 yılında fizikçi Richardson bu etkiyi öngörmüş ve 1911 yılında deneysel olarak ispatlamıştır. Bu keşif tüm parçacıkların temel özelliği olan spin teorisinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Richardson yaptığı araştırmalar ve katkıları sayesinde kuantum mekaniğinin temelini atmada yardımcı olmuştur.
 

Kaynak: Haber Merkezi