Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakla Doğu Anadolu Bölgesi'nde haritalama çalışmaları yapan harita mühendisi Yüzbaşı İlhan Durupınar, 11 Eylül 1959 tarihinde Doğubayazıt ilçesinin Telçeker ve Üzengili köyleri arasındaki arazide Nuh'un Gemisi'ne ait olduğuna inandığı kalıntıları keşfetmişti. Bu kalıntılar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmişti.

Ancak geçen yıllarda toprak kaymaları nedeniyle kalıntılar büyük tehdit altına girmişti. Bu nedenle "Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Araştırma Ekibi" adı altında Akdeniz Üniversitesi Çağdaş Düşünce Topluluğu iş birliği ile bilimsel araştırmalar başlatıldı.

Araştırmalar sırasında, çeşitli uzmanlık alanlarına sahip akademisyenlerden oluşan bir ekip, bölgeden çok sayıda numune topladı. Bu numuneler, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) laboratuvarlarında incelenmek üzere gönderildi.

İlk sonuçlar ve yaşlandırma çalışmaları

İTÜ laboratuvarlarında incelenen numunelerin ilk sonuçlarına göre, bölgeden alınan numunelerde killi malzemeler, deniz malzemeleri ve deniz ürünleri tespit edildi. Numuneler, yaşlandırma çalışmaları sonucunda milattan önce 5500 ile 3000 yıl öncesine ait oldukları belirlendi.

Ancak bu sonuçlar, Nuh'un Gemisi'nin burada olduğunu doğrulamaktan çok, bölgede milattan önce 5500 ile 3000 yılları arasında insan faaliyetlerinin varlığını gösteriyor. Nuh'un Gemisi'nin burada bulunduğunu kanıtlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Gelecekteki çalışmalar ve iş birlikleri

Bu alanda yapılan çalışmaların uzun vadeli olduğu ve İTÜ, Akdeniz Üniversitesi (AÜ), ve Andrew Üniversitesi iş birliğiyle devam edeceği belirtildi. Ayrıca, Mezopotamya bölgesi olarak bilinen Cudi ve Ararat bölgelerinde ortak araştırmalar yapılması planlanıyor.

En güncel kültür sanat haberleri için tıklayınız

Kaynak: Haber Merkezi