"Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi Sonuç Tanıtım Toplantısı"na katılan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, obrukların takip edilmesi gereken bir afet olduğunu vurguladı.

"BU TÜR JEOLOJİK TEHLİKELERİN..."

Tatar, obrukların, deprem gibi ne zaman, nerede ve ne şekilde olacaklarının bilinmediğini, ancak bazı jeofizik yöntemleriyle obrukların oluşumu öncesinde bir afete dönüşmeden takip edilebildiğini belirtti. Ayrıca, obrukların özellikle Konya'yı etkileyen afetlerden biri olduğunu ifade etti.

 obruklar-dogal-afet-mi-konya-tehlike-altinda-mi-afad-tek-tek-acikladi (6)

Risk azaltma açısından daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurgulayan Tatar, tehlike haritalarının oluşturulmasının ve risk haritalarının hazırlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Özellikle bu tür jeolojik tehlikelerin imar planlarına dahil edilmesinin gerektiğini ekledi.

 obruklar-dogal-afet-mi-konya-tehlike-altinda-mi-afad-tek-tek-acikladi (4)

Tatar, Konya'da artık yerleşim bölgelerine yakın yerlerde obruk oluşumlarının görüldüğünü, bu durumun yerleşim alanlarını tehdit ettiğini belirtti ve obruk alanlarının tespit edilmesi ve bertaraf edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

 obruklar-dogal-afet-mi-konya-tehlike-altinda-mi-afad-tek-tek-acikladi (5)

"BU İLK İKİ AŞAMA GEÇİLMİŞ DURUMDA"

Obrukların tarım ve hayvancılık gibi alanları da etkilediğini söyleyen Tatar, afet riskinin bütüncül bir şekilde azaltılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, obrukların sadece jeolojik bir tehlike olmadığını, farklı boyutları ve paydaşları olduğunu söyledi.

 obruklar-dogal-afet-mi-konya-tehlike-altinda-mi-afad-tek-tek-acikladi (2)

Tatar, obruklarla ilgili bilimsel literatüre katkı sağlayan iki kitap olduğunu belirterek, bu kitapların obrukların mühendislik jeolojisi açısından değerlendirilmesi ve bu alanların iyileştirilmesi hakkında farklı bilgiler içerdiğini söyledi.

 obruklar-dogal-afet-mi-konya-tehlike-altinda-mi-afad-tek-tek-acikladi (1)

JEOLOJİK HARİTALAR TAMAMEN DEĞİŞTİ

AFAD'ın obruk oluşumlarını sürekli olarak izlediğini ve değerlendirdiğini belirten Tatar, son 500 yılda yaşanan en büyük felaket olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki jeolojik haritaları tamamen değiştirdiğini ifade etti. Bu depremlerin diğer depremlerden farklı olduğunu vurgulayan Tatar, çok geniş bir coğrafyada birçok ilin etkilendiğini belirtti. Ayrıca, böyle büyük depremler sonrasında birçok fayın etkilendiğini ekledi.

Kaynak: AA