Türkiye'deki çıraklık sorunu devam ediyor. Ödemiş Sanayi Bölgesi'nde 40 yıldır elektrikçilik yapan 64 yaşındaki Cemal Ütteciel, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguluyor.
"Çeyrek asırdır çırak arıyorum"
Ütteciel, dükkanının kapısına “Eleman-elektrikçi alınacaktır. Çırak her zaman” yazısını asarak, 1999 yılından bu yana sanayinin en büyük sorunlarından birinin çırak sıkıntısı olduğunu ifade ediyor. “Türkiye’de eğitim sistemi, 4306 sayılı kanun ile 1997-1998 öğretim yılından itibaren 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimini birleştirerek 8 yıllık kesintisiz eğitime geçiş yaptı. O dönemde Türkiye’nin büyük bir atılım gerçekleştireceği düşünülmüştü, ancak sonuç olarak diplomalı işsizler ordusu ortaya çıktı. Yıllardır Ödemiş’te elektrikçilik yapıyorum. 25 yıl önce, oğlum gibi gördüğüm Mutlu’yu çırak olarak almıştım. Çeyrek asırdır çırak arayışım sürüyor. 8 yıllık eğitim sisteminin başladığı günden bu yana tam 24 yıldır çırak arıyoruz. Fakat hala bulamıyoruz. Bu yazıyı asmamdaki sebep, bu yazıyı okuyup çırak geleceğini ummak değil, mevcut sisteme olan tepkimi dile getirmektir” diyerek sorunun acilen çözülmesini bekliyor.
"Yeni ustalar yetişmiyor"
Yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı İzmir’in en büyük ilçelerinden biri olan Ödemiş’te sanayinin daha iyi bir seviyeye ulaşması gerektiğini belirten Cemal Ütteciel, “Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Ödemiş ilçemiz, 1.016 km² yüzölçümüne sahip. Her karış toprağı verimli ve bereket dolu. 9 beldesi ve 74 köyü olan Ödemiş’in sanayisinin gelişmemesinin en büyük nedeni, ahilik geleneğinin sürdürülememesi ve yeni ustaların yetişmemesidir” dedi.